Annons

Replik: ”Swalander (M) har fått det mesta om bakfoten”

Ingemar Swalander (M) har fått det mesta om bakfoten. Han skriver att ”idioti och dårskap går hand i hand”. Det uttrycket har han själv hittat på. Det som framförts – även i insändare SMP 14/2 2022 – är att ”Prestige och dårskap ofta går hand i hand”. Detta är en helt annan sak.
Debatt • Publicerad 12 april 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här kan det nya sjukhuset i Räppe se ut.
Så här kan det nya sjukhuset i Räppe se ut.Foto: Region Kronoberg

Vi hoppas och tror att ledamöterna i fullmäktige saknar prestige och fattar ett förnuftigt beslut. Swalanders påhittade formulering får stå för honom själv.

Det är svårt att se någon logik i hans insändare. Det är mest svepskäl som framförts för att bygga nytt i Räppe. Han använder sig av ett enda exempel på ett felaktigt utfört sjukhus i Helsingborg som förevändning. I Helsingborg var avloppsrören ingjutna i betong. När dessa skulle bytas blev det buller och vibrationer i hela den sammanhängande byggkroppen. Sådana problem finns inte i Växjö lasarett. Runt om i landet finns massor av goda exempel på att man förtätar och använder de sjukhusområden som redan finns. Ljungby lasarett är ett sådant exempel. Det kommer säkert att bullra något och damma övergående även där. Hoppas verkligen inte ni vill riva även där och bygga nytt utanför Ljungby?

”Räppealternativet är ett dyrt högriskprojekt som saknar motstycke i regionens/landstingets 160-åriga historia.”
Annons

Räppealternativet är ett dyrt högriskprojekt som saknar motstycke i regionens/landstingets 160-åriga historia. Ert avtal med Skanska gör att de nu styr projektet. Skanska kan helt utan konkurrens bygga på löpande räkning utan takpris. Om kostnaderna skenar kan man inte avsluta när lasarettet är halvfärdigt.

Risken att bygga i omgångar på CLV är så låg i förhållande till att bygga ett helt nytt sjukhus att detta argument borde vara tillräckligt för att avgöra frågan. Det är lätt att förstå att det blir betydligt billigare och mer pengar över till sjukvård om man bygger nytt på CLV och kan använda flera fina befintliga byggnader. På CLV finns redan all infrastruktur på plats. Nuvarande lasarett har ett centralt och helt optimalt läge. Alla tåg och bussar stannar vid Resecentrum några stenkast från CLV. Nästan 50 % av personalen går eller cyklar till jobbet.

Mötet på Palladium var ett årsmöte för Växjö Forum kombinerat med några tema-diskussioner. Bland annat gavs utrymme för tankar från ”folket på golvet” om vården. Publiken var intresserad allmänhet. De politiker som var på mötet var privatpersoner precis som alla andra närvarande, alltså inte särskilt inbjudna partiföreträdare.

Marcus Thuresson

Jan-Olof Olson

Växjö forum

Annons
Annons
Annons
Annons