Annons
Debatt

Repliksvar: Skolan måste ta mer ansvar

Fyra Växjöelever replikerar på Socialdemokraternas debattsvar angående psykisk ohälsa bland unga.
Växjö • Publicerad 24 januari 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fem av eleverna som varit med och skrivit den första debattartikeln.
Fem av eleverna som varit med och skrivit den första debattartikeln.

Tack för uppmärksammandet av debattartikeln. Det fanns en anledning till att en grupp elever samordnades för att skriva artikeln. Hela ämnet handlar om hur vi ska behandlas och därför anser vi att vi är de första som bör tycka till i frågan. Vi har ett unikt perspektiv på hur psykisk ohälsa behandlas. Givetvis är det i slutändan upp till experter och makthavare att ta ställning till hur man ska lösa problemet. Därför tackar vi gärna ja till en dialog med er för att diskutera vad man kan göra i både Växjö Kommun och Region.

Vi håller med att Region Kronoberg bör få fler resurser så att fler kuratorer kan anställas. Något som nämns väldigt lite är skolans väsentliga position. Vi vill att skolan tar mer ansvar genom att införa lektioner om psykisk ohälsa där man lär ut vilka tecken man ska titta på om man själv eller någon annan mår dåligt. Vi vill även att skolan ska jobba för en öppen miljö där alla kan känna att de kan prata med någon. Från vårat perspektiv ser vi att ämnet kring psykisk ohälsa är tabubelagt bland unga. Det är många som känner att de inte kan prata med sin kompis om man mår dåligt. Detta är vanligare bland killar på grund av den s.k machokulturen. Detta påverkar naturligtvis inte lösningen till problemet - vi vill att alla ska må bra oavsett kön.

Annons

På grund av den oenighet som råder i skribentgruppen kring privatisering valde vi att inte gå in på detta i artikeln och heller inget vi som grupp kommer att ta ställning till. Vi menar även att problemen är mycket större än så och vi kan komma fram till goda lösningar utan att blanda in privatiseringens för- och nackdelar. Vi hoppas att ni respekterar detta.

Vi vädjar till andra partier i kommun- och regionfullmäktige att lyssna på oss och ta initiativet till dialog som Socialdemokraterna gjorde föredömligt.

Alexander Bengtsson, elev på Katedralskolan

Nikita Johansson, elev på Växjö Fria Gymnasium

Nora Lindqvist, elev på ProCivitas Privata Gymnasium

Ifrata Mokonen, elev på Skanskagymnasiet

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

–––––

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons