Annons

Rosengren (M): Annie Lööfs rödgröna regering är dyr för människor och företag på landsbygden – tio raka frågor som behöver svar

Debattartikel av Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat.
Växjö • Publicerad 22 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C).Foto: Mattias Mattisson

Sverige lider av svåra problem. Jag håller på med politik för att lösa problem. Om jag hittar andra i politiken som ser samma problem och är redo att stötta mitt förslag på lösning är det rimligt att arbeta tillsammans mot problemet, särskilt om det krävs för att få majoritet för lösningen. Centerpartiet har tyvärr valt att inte skilja på sak och person i politiken, och skapar därför låsningar som hindrar flera akuta problem från att lösas.

Idag besöker Annie Lööf Växjö. Hon gick nyligen ut med att hon gärna sitter i en socialdemokratisk regering, ungefär samtidigt som Vänsterpartiet beskrev det som ett absolut krav att ingå i regeringen och Miljöpartiet går till val på kraftfulla försämringar för exempelvis lantbrukare och skogsägare. Jag vill passa på att ställa några konkreta frågor till Annie Lööf och riksdagskandidaten Per Schöldberg. Är ni redo att rösta för…

  1. 1Bidragstak, så att det alltid lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag? Flera hundra tusen invandrare lever på bidrag och långtidsarbetslösheten är hög. Sverige har EUs fjärde högsta arbetslöshet.
  2. 2Sänkt skatt på bensin och diesel, sänkt reduktionsplikt, avskaffad bonus-malus-skatt och stopp för ändrat reseavdrag? Bilberoende kronobergare jagas av den rödgröna bilfientligheten. Centerpartiet behöver bekänna färg.
  3. 3Avskaffat generellt strandskydd? Den som vill bygga en brygga, bod eller bastu på sin egen mark ska inte behöva be någon om lov. Strandskyddsuppgörelsen mellan Centerpartiet och regeringen försämrar äganderätten i flera fall.
  4. 4Ny kärnkraft för att sänka elpriserna? Utan den politiskt beslutade förtida nedstängningen av Ringhals 1 och 2 hade priserna i södra Sverige varit 30-45 procent lägre enligt Energiforsk.
  5. 5Stärkt kommunalt veto mot vindkraft för att skydda människor, djur och natur? Människor rapporterar om ohälsa, närliggande fastigheter rasar i värde, djur dödas och naturen drabbas om vindkraft inte byggs med varsamhet och eftertanke.
  6. 6Slopat matkrav och tillåten take-away-försäljning av alkohol? Caféer och restauranger på landsbygden skulle kunna bredda sin verksamhet och underlätta för människor att handla alkohol med modern och mindre moraliserande alkohollag.
  7. 7Bevarandet av det fria skolvalet? De rödgröna går till val på att stänga friskolor och avskaffa det fria skolvalet. Barn ska användas som integrationsverktyg och bussas runt till skolor de lottats eller kvoterats till.
  8. 8Mer resurser till vägar i vårt län? Investera i trygga vägar med 2-1-väg och viltstängsel, då kan hastigheterna höjas till 100 km/h istället för att sänkas till 80 km/h. Det är 3-4 gånger mer samhällsekonomiskt lönsamt än att bygga för höghastighetståg.
  9. 9Stärkt äganderätt över skogen och tidsbegränsade naturreservat? Utöver riskerna med att lämna över makt till klåfingriga Brysselbyråkrater, vill rödgröna inskränka brukandet, öka administrativa krav och tvångsinlösa stora skogsarealer.
  10. 10Bred avreglering för jordbrukare och andra företag? Det är inte rimligt att jordbrukare behöver skriva körjournaler och anmäla till statliga myndigheter när de ska åka och slänga ett lysrör. Moderaterna går till val på att minska regelkrånglet med 30 procent.
Annons

För en familj på landsbygden skiljer det ungefär 35 000 kronor i skatt mellan Moderaterna och det rödgröna alternativet som Centerpartiet hittills stöttat. Vilket är Annie Lööf och Per Schöldbergs besked till väljarna i Kronoberg inför om knappt tre veckor? Ska Sverige få en regering som skiljer på sak och person för att kunna göra upp i sakfrågor för att lösa problem, eller fortsätta spela politiskt spel där Sverige bär risken?

Oliver Rosengren (M), Riksdagskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons