Annons
Debatt

Rosengren (M): Centerpartiets rödgröna regering är dyr för människor och företag på landsbygden – tio raka frågor som behöver svar

Oliver Rosengren (M) ger en replik till C-riksdagskandidaternas debattartikel Centerpartiet: Möjligheter och utmaningar i Sverige och Kronoberg
Växjö • Publicerad 21 februari 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och riksdagskandidat
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och riksdagskandidatFoto: JONAS LJUNGDAHL

Centerpartiets rödgröna regering är dyr för människor och företag på landsbygden – tio raka frågor som behöver svar

Det är många fina ord när Centerpartiets tre riksdagskandidater från länet beskriver sin agenda inför valet (Vxonews, 17/2). Ett genuint försök att hitta konkreta löften kring sakfrågor ger två resultat: fler poliser och mer resurser till försvaret. Sverige får fler poliser med högre lön, eftersom M-KD-SD-budgeten vann i riksdagen i höst, och vi har samma anslag till det militära försvaret.

Annons

Eftersom artikeln i övrigt saknar konkreta löften till väljarna kommer här tio raka frågor. Om Schöldberg, Karlsson eller Håkansson väljs in i riksdagen i höst, kommer de då rösta för…

  1. 1Bidragstak, så att det alltid lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag? 675 000 invandrare, ungefär varannan, lever på bidrag och långtidsarbetslösheten är rekordhög. Sedan hösten 2014 är Sverige det enda landet i EU där arbetslösheten ökat.
  2. 2Sänkt skatt på bensin och diesel, sänkt reduktionsplikt, avskaffad bonus-malus-skatt och stopp för ändrat reseavdrag? Bilberoende kronobergare jagas av den rödgröna bilfientligheten. Centerpartiet behöver bekänna färg.
  3. 3Avskaffat generellt strandskydd? Den som vill bygga en brygga, bod eller bastu på sin egen mark ska inte behöva be någon om lov. Strandskyddsuppgörelsen mellan Centerpartiet och regeringen försämrar äganderätten i flera fall.
  4. 4Ny kärnkraft för att sänka elpriserna? Utan den politiskt beslutade förtida nedstängningen av Ringhals 1 och 2 hade priserna i södra Sverige varit 30-45 procent lägre enligt Energiforsk.
  5. 5Stärkt kommunalt veto mot vindkraft för att skydda människor, djur och natur? Människor rapporterar om ohälsa, närliggande fastigheter rasar i värde, djur dödas och naturen drabbas om vindkraft inte byggs med varsamhet och eftertanke.
  6. 6Slopat matkrav och tillåten take-away-försäljning av alkohol? Caféer och restauranger på landsbygden skulle kunna bredda sin verksamhet och underlätta för människor att handla alkohol med modern och mindre moraliserande alkohollag.
  7. 7Bevarandet av det fria skolvalet? De rödgröna går till val på att stänga friskolor och avskaffa det fria skolvalet. Barn ska användas som integrationsverktyg och bussas runt till skolor de lottats eller kvoterats till.
  8. 8Mer resurser till vägar i vårt län? Investera i trygga vägar med 2-1-väg och viltstängsel, då kan hastigheterna höjas till 100 km/h istället för att sänkas till 80 km/h. Det är 3-4 gånger mer samhällsekonomiskt lönsamt än att bygga för höghastighetståg.
  9. 9Stärkt äganderätt över skogen och tidsbegränsade naturreservat? Utöver riskerna med att lämna över makt till klåfingriga Brysselbyråkrater, vill rödgröna inskränka brukandet, öka administrativa krav och tvångsinlösa stora skogsarealer.
  10. 10Bred avreglering för jordbrukare och andra företag? Det är inte rimligt att jordbrukare behöver skriva körjournaler och anmäla till statliga myndigheter när de ska åka och slänga ett lysrör. Moderaterna går till val på att minska regelkrånglet med 30 procent.

För en familj på landsbygden skiljer det ungefär 22 500 kronor i skatt mellan Moderaterna och det rödgröna alternativet som Centerpartiet hittills stöttat. Vilket är Schöldberg med vänners besked till väljarna i Kronoberg inför valet i september?

Oliver Rosengren (M), Riksdagskandidat

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons