Annons

Rosengren (M): Det ska vara lika tryggt att fira Chanukka som Advent

Debattartikel av Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot för Kronobergs län.
Växjö • Publicerad 7 december 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren (M).Foto: JONAS LJUNGDAHL

Hur många kände oro för hot och våld riktat mot bostaden för att adventsljusstaken sattes upp i fönstret? Tusentals judar i Sverige och miljontals runt om i världen firar nu ljushögtiden Chanukka. Ett känt uttryck är att tända ljus i den åttaarmade hannukiah-ljusstaken.

Traditionen bjuder att den ska stå synligt, men judar vittnar om att de inte vågar ha den i fönster ut mot gatan av rädsla för skadegörelse eller hot. Undersökningar och brottsstatistik ger ett sammantaget läge för Sveriges judiska befolkning som hade behövt lysas upp. Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade idag en rapport om anmälda hatbrott 2022, som visar att det begås ungefär 9,6 antisemitiska hatbrott per 1000 judar i Sverige, att jämföra med 0,25 per 1000 invånare i Sverige totalt eller ca 0,37 islamofobiska hatbrott per 1000 muslimer i Sverige. Sedan 7 oktober har antalet anmälningar om antisemitiska hatbrott ökat med ungefär 50 procent.

Annons

För några år sedan gjorde EUs byrå för grundläggande rättigheter en undersökning. 80 procent av de som svarade att de upplevt antisemitism svarar också att de inte anmält. Nästan hälften av alla unga i undersökningen svarar att de utsatts för trakasserier det senaste året. För några veckor sedan avslöjades det att skolor i Malmö mörkar antisemitiska hatbrott.

Sammanfattningsvis finns det goda skäl att anta att mörkertalet är enormt. Tryggheten för den judiska befolkningen och kampen mot antisemitismen kräver offensiva åtgärder. Regeringen och riksdagen genomför åtgärder till stöd för judar i Sverige:

  • Mer resurser till trygghets- och kunskapsinsatser. 40 miljoner kronor till Judiska centralrådet för att öka säkerheten, exempelvis vid synagogorna. Forum för levande historia och Judiska muséet får resurser för kunskapshöjande åtgärder.
  • Förstärk samhällsorienteringen för nyanlända. Växjö har infört en Sverigeintroduktion för nyanlända med kursplan och kunskapskrav som examineras. Det behövs i hela landet för att kraftsamla i kampen mot konspirationer mot judar. Regeringen tar nu fram en liknande Sverigekurs.
  • Utvisa terrorsymptisörer. Ny terrorlagstiftning ökar befogenheterna och straffen för personer som sprider terrorbudskap. Dessutom utreds utvisning för bristande vandel, där firande av terrordåd eller andra uttryck för terrorsympatier bör kunna ge utvisning.

Moderaterna i Kronoberg föreslår dessutom:

  • Utvisning vid hat- och hedersbrott. Utvisning som straff för brott kräver idag minst tolv månaders fängelse. Hatbrott och hedersbrott bör alltid utvisningsprövas, även om straffvärdet inte når upp till gränsen. Gränsen bör för övrigt sänkas.
  • Inga pengar till antisemitiska organisationer. Kontroll över utbetalningar av skattepengar i bidrag behöver skärpas, så att inga pengar går till antisemitiska rörelser. Ett exempel är studieförbundet Ibn Rushd som bjudit in antisemitiska talare.
  • EU-gemensamt inresestopp för hatpredikanter. En gemensam lista över våldsbejakande extremistiska hatpredikanter bör upprättas i EU och användas för att stoppa inresa.
  • Utred om synagogor ska bli skyddsobjekt. Judiska församlingen i Stockholm lägger 25 procent av intäkterna från medlemsavgifterna på säkerhetsåtgärder. Idag är det bara statliga eller kommunala fastigheter eller fastigheter för sådana ändamål som kan bli skyddsobjekt. Att låta synagogor bli skyddsobjekt innebär att staten tar ansvar och kostnader för skyddsåtgärder. Det skulle även möjliggöra visitation, skyddsvakter och att hemligstämpla byggnadsritningar.

Det ska vara lika tryggt att fira Chanukka som Advent. Sverige ska vara ett land där judar inte hotas, hatas eller hindras från att leva sitt liv. Det ställer höga krav på politiken att ta ansvar.

Oliver Rosengren (M), Riksdagsledamot för Kronobergs län

Annons
Annons
Annons
Annons