GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rosengren (M): Ny riktning för Sverige i en orolig tid

Debattartikel av Oliver Rosengren (M), Riksdagsledamot för Kronobergs län.
Växjö • Publicerad 8 november 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren (M).
Oliver Rosengren (M).Foto: Axel Adolfsson

Svensk politik står inför en viktig och svår uppgift. Stora strukturella reformer krävs för att få ordning på landet. Hushåll, företag och välfärd behöver stöd genom en lågkonjunktur. Samtidigt skulle en oansvarig och expansiv finanspolitik riskera att spä på inflationen och förvärra läget. I detta läge måste medborgarna kunna lita på att politiken tar ansvar. Därför lägger samarbetspartierna idag fram en budget med fokus på att lösa Sverige problem.

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge med svåra samhällsproblem. Grov organiserad brottslighet har delar av samhället i sitt grepp. Socialdemokraternas avveckling av kärnkraftsreaktorer har lett till rekordhöga elräkningar och risk för strömavbrott i vinter. Försummad integration och utbrett bidragsberoende har gjort att många står långt ifrån egen försörjning. Krig i Ukraina har skapat det svåraste säkerhetsläget sedan andra världskriget.

Sveriges ekonomi går samtidigt mot en bister vinter. Hög inflation med skenande priser på drivmedel, mat och boende pressar både hushåll och företag. Nästa år bedöms landet befinna sig i lågkonjunktur samtidigt som Sveriges arbetslöshet är högre än i många andra europeiska länder. Den tidigare regeringen har dessutom under lång tid drivit en politik som lett till nedlagd kärnkraft, ökad otrygghet och rekordhöga bränslepriser. Denna utveckling måste vi nu vända.

I valet gav väljarna samarbetspartierna mandat att sätta Sverige på en ny kurs. Förändring var nödvändig och förändring är nu möjlig. Sverige har tagit sig igenom kriser och tuffa tider förut, och vi kan göra det igen – tillsammans. Den budgetproposition som vi fyra partier nu lägger fram tar de första viktiga stegen för att lösa Sveriges stora problem. Samtidigt säkrar budgeten handlingsutrymme om nedgången i ekonomin blir djupare.

Budgeten prioriterar det allra viktigaste:

  • Stöd till hushåll och företag i form av sänkta drivmedelspriser, förstärkt reseavdrag och höjda ersättningar till studenter och garantipensionärer. Jobbskatteavdraget för äldre förstärks. Utöver budgeten föreslås ett högkostnadsskydd mot rödgröna elpriser.
  • Rusta ekonomin för svåra tider med uppnått överskottsmål, satsning på yrkesutbildning och flera tillväxtreformer. Arbetsgivaravgiften för personer som jobbar med forskning och utveckling sänks och en produktivitetskommission inrättas.
  • Stärkt välfärd med såväl generella som riktade bidrag till kommuner och regioner. Generella statsbidrag höjs med 6 miljarder SEK. Satsningar görs bland annat för att korta vårdköerna, stärka förlossningsvården och höja kvaliteten på undervisning i skolan.
  • En historisk offensiv mot brottsligheten med satsningar på både rättsväsende och förebyggande arbete. Sverige ska få fler poliser med bättre verktyg för att bekämpa brott. Barn i utsatta områden ska få hjälp tidigt för att inte dras in i kriminalitet.
  • Försvarsmakten och det civila försvaret rustas upp för att möta ett försämrat säkerhetsläge och förbereda Sverige för Nato. 5 miljarder SEK mer till försvaret 2023 och en färdplan för att nå tvåprocentsmålet 2026.
  • Första steg tas för att möjliggöra ny kärnkraft i Sverige. Dessutom satsningar på laddinfrastruktur, koldioxidinfångning, industrins gröna omställning och en giftfri miljö.

Regeringen sätter Sverige på en ny kurs – steg för steg. I budgeten presenteras flera förslag som tar oss igenom ett dystert ekonomiskt läge och prioriterar statens kärnuppgifter.

Oliver Rosengren (M), Riksdagsledamot för Kronobergs län