GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Rosengren (M): S-regeringen borde jaga gängkriminella, inte småsparare

     Debattartikel av Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun.
     Växjö • Publicerad 3 juni 2021 • Uppdaterad 3 juni 2021
     Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     Foto: Pressbild

     Sverige ska vara ett land där alla som anstränger sig och tar ansvar kan lyckas. I Socialdemokraternas Sverige ska det bara löna sig mer att leva på bidrag. Deras politik har enbart ett bärande tema: alla bidrag och skatter ska höjas. Det är stötande att vanliga människor som vänder på de redan hårt beskattade slantarna för att spara ska straffas.

     ISK – investeringssparkonto – är den vanligaste formen för pensionssparande och två miljoner svenskar har ett ISK-konto för sitt sparande. Socialdemokraterna har redan i flera omgångar höjt skatten på ISK. Det är obegripligt varför villkoren ska försämras för sparare. Löfven skyller på att miljonärer kan bidra mer, men Sverige har tyvärr inte två miljoner miljonärer.

     Socialdemokraterna gör en kraftig vänstergir. Det har länge synts i att identitetsfrågor ersätter samhällsproblem i samhällsanalysen, men fortsätter nu med den ekonomiska politiken. En arbetsgrupp som finansministern leder går fram med förslag om att kraftigt begränsa ISK med ett tak på 100 000 SEK. Vänsterkantringen är ingen gräsrotsfråga utan leds från högsta ort.

     Tak på investeringssparkonto skulle exempelvis försvåra för unga att spara till kontantinsatsen och försämra pensionssparandet kraftigt. ISK infördes när Socialdemokraterna avskaffade avdragsrätten för privat pensionssparande 2016.

     Socialdemokraterna motsätter sig att vårdbiträdet får en månadslön mer varje år tack vare jobbskatteavdraget. De har konsekvent motsatt sig att alla som arbetar får behålla mer av sin egen lön. Nu vill de avskaffa jobbskatteavdraget, trots att det ökat sysselsättningen med cirka 150 000 personer. Vad händer med Sverige när bara bidragsberoende uppmuntras?

     Sverige har bland EU:s högsta arbetslöshet och lägsta tillväxt. Trots det vill Socialdemokraterna återinföra fastighetsskatten och förmögenhetsskatten, minska ränteavdragen, kraftigt begränsa RUT-avdraget samt höja skatten på företagande och på sparande. Det kommer få allvarliga konsekvenser för jobben och hushållens ekonomi.

     Sverige är samtidigt det land i Europa där dödsskjutningarna ökat mest, medan de minskat i de flesta andra länder, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Nyheter om bilbränder, bombningar, bidragsbrott och beväpnade barn avlöser varandra. Stöldligor drar fram och länsar bilar och hem. Staten brister i sina grundläggande uppgifter.

     Socialdemokraterna är fiender till det som byggt vårt land: människors egen ansträngning och eget ansvar. De avskyr idén om att vara sin egen lyckas smed, eftersom vänsterpolitiken går ut på att staten ska förse dig med möjligheter och fördela allt av värde. Tilliten till politiken fräts sönder när människor ser hur grundläggande samhällsfunktioner inte fungerar samtidigt som skatterna höjs på närmast allt som går att beskatta, för att höja bidrag till personer som inte arbetar.

     Flit, nit och slit är istället det som ska löna sig i Sverige. Några förslag som ger mer pengar i plånboken för vanligt folk och uppmuntrar arbetssamma och skötsamma människor att fortsätta göra rätt för sig:

     Sänk skatten på arbete.

     Inför bidragstak så det lönar sig mer att jobba.

     Slopa straffskatter på take away-mat, TV-spel och så vidare.

     Sänk skatten på bensin och diesel med en krona vid pumpen.

     Förbättra villkoren för ISK-sparande.

     Sverige behöver en ny regering som lägger sin energi på att jaga gängkriminella, inte småsparare. Politiken ska stå på skötsamma och arbetsamma människors sida.

     Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.