Annons
Debatt

S: Arbetsskor - en viktig arbetsmiljöfråga

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg.
Växjö • Publicerad 30 juni 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Carlberg (S) och Henrietta Serrate (S) har tillsammans med Helen Bengtsson (S) skrivit debattartikeln om att de vill att Region Kronoberg ska ta fram en modell för att ge medarbetarna bidrag för arbetsskor.
Magnus Carlberg (S) och Henrietta Serrate (S) har tillsammans med Helen Bengtsson (S) skrivit debattartikeln om att de vill att Region Kronoberg ska ta fram en modell för att ge medarbetarna bidrag för arbetsskor.Foto: Pressbild

Klass syns inte bara i munnen - det syns också på fötterna. Arbetsskor är inget annat än en fråga om jämställdhet, rättvisa och god arbetsmiljö. Ingen medarbetare i Region Kronoberg ska behöva välja mellan bra arbetsskor till sig själv eller kläder till barnen.

Socialdemokraterna vill att Region Kronoberg tar fram en modell för att ge medarbetarna bidrag för arbetsskor, så att fler kan må bra på och av jobbet. Många som arbetar i vården går över 10 000 steg under ett arbetspass. Tas stegen i bra arbetsskor minskar risken för arbetsskador, fallolyckor och felbelastning.

Annons

Många steg i dåliga skor på hårda underlag leder snabbt till fysiska problem. Det onda som oftast börjar i hälen tar sig inte sällan vidare till knän, höfter och ländrygg. Smärta och värk som beror på belastningsskador är tyvärr väldigt vanligt inom vårdyrkena. Det är en stor anledning till sjukdom, låg sysselsättningsgrad och förtidspension.

Bra, ergonomiska, arbetsskor är dyra och slits fort. I mansdominerade branscher är arbetsskor oftast självklart arbetsgivarens ansvar. I kvinnodominerade yrken får medarbetarna istället själva stå för kostnaden.

77 % av Region Kronobergs medarbetare är kvinnor. Vi vill ge dem, och självklart alla andra medarbetare, en bättre arbetsmiljö. Ett sätt att göra det är att se till att alla har den utrustning som är nödvändig för att må bra på jobbet både idag och i längden. Ska vi komma på fötter i denna fråga behövs satsningar på ergonomiska arbetsskor.

Henrietta Serrate (S), regionrådskandidat för Socialdemokraterna

Magnus Carlberg (S), regionkandidat och kommunalare

Helen Bengtsson (S), regionkandidat och kommunalare

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons