Annons
Debatt

S: Återinför höjt OB-tillägg för alla regionens medarbetare

Debattartikel av Henrietta Serrate (S), regionrådskandidat för Socialdemokraterna, och Magnus Carlberg (S), regionkandidat och kommunalare.
Växjö • Publicerad 17 juni 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Carlberg (S) och Henrietta Serrate (S).
Magnus Carlberg (S) och Henrietta Serrate (S).Foto: Pressbild

Socialdemokraternas besked är tydligt – återinför höjt OB-tillägg för alla regionens medarbetare.

För att lösa problem med bemanning i dygnet runt-verksamhet införde Region Kronoberg för några år sedan en höjning av tillägget för arbete på obekväm arbetstid (OB-tillägget). Satsningen infördes i två steg: först för sjuksköterskor och sedan för övriga medarbetare.

Annons

Tillägget var uppskattat bland medarbetarna och ledde till att det var lättare att bemanna kvällar och helger. Den önskade effekten uppnåddes. Trots detta valde Region Kronobergs moderatledda styre tillsammans med Sverigedemokraterna att avskaffa satsningen bland annat för Kommunals yrkesgrupper. Detta våren 2020, mitt under pågående pandemi.

Varken Socialdemokraternas nej eller de 2448 namnunderskrifter som Kommunal samlat in mot beslutet hjälpte. Sedan dess har undersköterskan som arbetar natt lägre ersättning för sin obekväma arbetstid än sjuksköterskan som arbetar samma nattpass på samma avdelning. Detta tycker vi socialdemokrater är orättvist.

Vi vill att Region Kronoberg ska vara ett föredöme för övriga regioner genom att inte ställa grupp mot grupp. Alla medarbetares obekväma arbetstid är lika viktig och värdefull. Därför har vi haft med ett återinförande av höjningen i alla våra budgetförslag sedan beslutet som avskaffande togs.

För oss socialdemokrater är det självklart att fortsätta driva frågan om höjt OB-tillägg för alla – inte bara några - även i höstens val och i vårt förslag till Region Kronobergs budget 2023.

Henrietta Serrate (S), regionrådskandidat för Socialdemokraterna

Magnus Carlberg (S), regionkandidat och kommunalare

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons