Annons

S: Fler medarbetare ska ha rätt till utbildning

Debattartikel av Henrietta Serrate (S), regionrådskandidat för Socialdemokraterna, och Magnus Carlberg (S), kandidat till regionfullmäktige.
Växjö • Publicerad 26 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

Vi socialdemokrater vill att fler medarbetare och fler yrkesgrupper i Region Kronoberg får möjlighet till vidareutbildning och kompetensutveckling med stöd av arbetsgivaren. Det kan exempelvis handla om att fler kan studera på betald arbetstid.

Vårdens två största utmaningar är brist på rätt utbildad personal och långa köer. Dessa utmaningar hänger ihop. Utan fler medarbetare kan vi inte korta köerna eller öka tillgängligheten för dig som patient.

Annons

Bristen på vårdpersonal är stor. Tyvärr är läget sådant att även om alla som går ut gymnasiet de närmsta åren väljer ett vårdyrke räcker inte det för att täcka behovet. Därför behöver vi tänka nytt.

En viktig del i nytänkandet är att stärka möjligheten för den som redan arbetar inom ett vårdyrke att vidareutbilda sig med hjälp av arbetsgivaren. Region Kronoberg har idag en central utbildningspott som riktar sig till sjuksköterskor som vill specialistutbilda sig. Det är bra, men fler yrkesgrupper måste få möjlighet att utvecklas i sitt vårdyrke eller kompetensväxla till ett annat. Det kan exempelvis gälla undersköterskor, biomedicinska analytiker och fysioterapeuter.

Detta är en av de frågor som vi tror är avgörande för att trygga en bra vård i Kronoberg i framtiden.

Henrietta Serrate (S), regionrådskandidat för Socialdemokraterna

Magnus Carlberg (S), kandidat till regionfullmäktige

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons