Annons
Debatt

S: Moderaterna är ett hot mot folkhälsan

Debattartikel av Martin Edberg (S), ordförande i Socialdemokraterna Växjö och Hugo Hermansson (S), ledamot av Växjö kommunfullmäktige.
Växjö • Publicerad 14 november 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverige har sedan länge regler för hur och när alkohol får säljas. Privatpersoner har möjlighet att köpa sin privata konsumtion på Systembolaget och för att en näringsidkare ska få sälja alkohol krävs, exempelvis att de även har möjlighet att servera mat. Socialdemokraterna tycker dessa regler är bra. Reglerna finns främst för att främja folkhälsan och för minska de problem som vi vet är förknippade med en större tillgänglighet till alkohol.

Moderaterna, med Växjös kommunalråd Oliver Rosengren i spetsen, vill nu göra lättnader i dessa regler. Förslagen är inte bara ett hot mot folkhälsan utan även ett hot mot Systembolagets monopol? Är det så att Moderaterna vill ta bort Systembolagets monopol? Något som en stor majoritet av Sveriges befolkning inte önskar. Att behålla monopolet är för oss högt prioriterat.

Annons

Det är uppenbart att Moderaterna hellre prioriterar en högre alkoholkonsumtion än att istället minska dess negativa verkningar. Det är också väldigt tydligt att i politiska förslag ha ett fokus på barnperspektivet. Något som är helt bortglömt i de förslag som nu läggs fram.

För Socialdemokraterna är det tvärt om. Vi tycker det är bra att Sverige har en restriktiv alkohollagstiftning och vi ställer oss bakom den till fullo. Den lilla vinst företagen kan göra på ökad försäljning går inte ens att jämföra med den kraftigt ökad kostnad som samhället kommer att få. Fler människor kommer att drabbas av våld i hemmet, fler kommer att misshandlas på stan och fler personer kommer att drabbas av alkoholrelaterade skador.

Enligt Moderaterna kommer fler att få jobb inom främst restaurangbranschen om deras förslag blir verklighet. Så kan säkert vara fallet, men vi vet även att samhället samtidigt kommer behöva fler poliser för att hantera den ökade brottsligheten, vården kommer att behöva mer personal för att ta hand om dem som skadas och kvinnojourerna kommer att behöva ökade resurser för att ta hand om de drabbade kvinnorna och barnen. Men detta talar Moderaterna aldrig om, de vill enbart tala om hur bra allt blir för företagen.

För Socialdemokraterna är det tydligt vilken sida vi står på. Frågan är vilken sida Moderaterna står på?

Martin Edberg (S), ordförande i Socialdemokraterna Växjö

Hugo Hermansson (S), ledamot av Växjö kommunfullmäktige

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons