Annons
Debatt

S: Satsa på regionens egna medarbetare – inte hyrpersonal

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg.
Debatt • Publicerad 16 juli 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

De senaste åren har Region Kronoberg lagt hundratals miljoner varje år på hyrpersonal. 2021 landade notan på över 200 miljoner kronor. Vi socialdemokrater vill att våra gemensamma skattepengar ska gå till satsningar på regionens personal – inte till hyrbolagen.

Vår och andra regioners beroende av hyrpersonal skapar stora problem både för patienter och medarbetare. Patienterna får hela tiden möta olika vårdpersonal och regionens medarbetare får se sig omsprungna i lön trots att de tar större ansvar för den dagliga verksamheten.

Annons

För några år sedan satte Region Kronoberg upp tydliga mål för hur mycket hyrpersonal som fick användas. Detta ledde till att såväl hyrpersonalens arbetade timmar som kostnaden minskade. Mer pengar kunde då läggas på regionens egna medarbetare. Vi var på väg. Efter år av moderatlett styre och pandemi är vi tillbaks i ett stort beroende igen.

Det är dags att återigen ta tag i att minska hyrpersonalen. Detta genom att satsa på regionens egna medarbetare. Fler måste vilja arbeta hos regionen istället för hyrbolagen. Det är bara så det vi kan minska beroendet av hyrpersonal.

Ska vi lyckas behövs bättre arbetsmiljö med möjlighet till återhämtning och stöd när det är extra tufft, konkurrenskraftiga löner och inte minst många kollegor. Ett av de konkreta förslag vi socialdemokrater vill utreda är möjligheten att överanställa istället för att ta in hyrpersonal. Vi tror att det som kostar i början kan löna sig i längden.

Det är dags att ta tillbaks den demokratiska kontrollen över välfärden.

Henrietta Serrate (S) regionrådskandidat för Socialdemokraterna

Magnus Carlberg (S) kandidat till regionfullmäktige

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons