Annons
Debatt

S: Vi ska ta tillbaka kontrollen över arbetskraftsinvandringen

Debattartikel av Tobias Baudin (S), partisekreterare, Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister, och Robert Olesen (S), riksdagskandidat.
Växjö • Publicerad 24 juni 2022
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Martin Arvebro/Alexander Hall

Moderaternas avreglering av arbetskraftsinvandringen 2008 har lett till ett omfattande inflöde av utländsk arbetskraft till Sverige. Individer som sökt tillflykt i vårt land har fått stå tillbaka när marknadsliberala idéer fått styra arbetskraftsinvandringen. Nu vänder vi på varje sten för att vända utvecklingen.

Vår kamp mot segregation är en kamp för alla människors rätt till trygghet, framtidstro och samhällsgemenskap. En sak är helt grundläggande - jobben. Alla som kan jobba ska jobba. Därför ska kraven vara tydliga. Alla ska göra sig anställningsbara genom att gå i skolan och skaffa sig en utbildning. Svenska språket är och ska vara en grundpelare i vårt samhälle.

Annons

Det finns emellertid strukturer som hotar samhällsgemenskapen och som utgör hinder för att komma i arbete. Det handlar om den avreglering av arbetskraftsinvandringen som Moderaterna genomförde 2008. Det lämnade Sverige, som ett av få länder i omvärlden, utan kontroll över arbetskraftsinvandringen.

Sedan 2008 har arbetslösheten ökat för utrikes födda med över 7,5 procentenheter, varav merparten utgörs av personer som kommit hit på flykt. Under samma period har över 215 000 arbetstillstånd beviljats för arbetskraftsinvandring. Över 60 procent av arbetstillstånden har omfattat yrken där det inte råder brist på arbetskraft eller jobb utan krav på högre utbildning, det vill säga arbeten som skulle kunnat gått till arbetslösa eller personer som fått asyl i Sverige. Det omfattar exempelvis tiotusentals arbetstillfällen inom restaurang, jordbruk och lokalvård.

I Kronobergs län handlar det om över 2 400 arbetstillstånd för den typen av jobb sedan 2009. Samtidigt befinner sig cirka 20,7 procent av de utrikes födda i länet utan arbete. Många av de som fått asyl i Sverige och bosatt sig i Kronoberg har hamnat i utanförskap i stället för att komma i arbete.

Den socialdemokratiska regeringen ser problemen och gör vad som krävs. Därför gäller sedan 1 juni nya regler med krav på bindande anställningsavtal och försörjningskrav för anhöriginvandring vid arbetskraftsinvandring. Vi skärper kontrollerna av de arbetstillstånd som beviljas. Vi ska ha en objektiv prövning av arbetsmarknadens behov. Därför går vi vidare i arbetet med att införa en arbetsmarknadsprövning vid arbetskraftsinvandring.

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och knäcka kriminaliteten. Vi ska se till att fler utrikes födda i Kronoberg kommer i arbete. Därför ska vi ta tillbaka kontrollen över arbetskraftsinvandringen.

Tobias Baudin (S), Partisekreterare

Anders Ygeman (S), Integrations- och migrationsminister

Robert Olesen (S), Riksdagskandidat

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons