Annons
Debatt

S: Vi uppmärksammar förskolans dag

Insändare av Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, och Martina Forsberg (S), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.
Växjö • Publicerad 20 maj 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

Idag den är det förskolans dag. En dag för att bland annat uppmärksamma den unika förskolan som finns i vårt land. Personalen på förskolan lägger grunden för våra barns livslånga lärande. Det är i förskolan grunden för våra barns lärarande börjar. Det är i förskolan som lärare genom pedagogik och metodik hjälper varje barn att utvecklas utifrån sin förmåga. Tack vare det får barnen en chans att utvecklas och lära sig genom lek.

Varje dag arbetar förskolepersonal för att våra barn ska få den bästa starten. De som arbetar i förskola är otroligt viktiga, och än mer tydligt blir det i en tid med rådande pandemi. Utan personalen i förskolan hade vardagen för många barn blivit mycket mer orolig och många föräldrar hade inte kunnat gå till sina arbeten. Alla som arbetar i förskolan har gjort och gör fortfarande en stor insats under Coronapandemin. Tack vare förskolans personal har barnen fortsatt en trygg plats.

Annons

I Sverige råder det brist på utbildade förskollärare och barnskötare i våra förskolor. Därför är det viktigt att vi i Växjö kommun arbetar på olika sätt för att göra yrkena mer attraktiva. Ska vi få fler att vilja arbeta i våra förskolor måste kommunen vara attraktiv som arbetsgivare. Vi måste satsa på personalen och deras möjligheter att utvecklas i jobbet. Växjö kommun måste vara en arbetsgivare som många söker sig till, och inte tvärtom. Socialdemokraterna tycker att kompetensutvecklingen för vår förskolepersonal ska säkras och att alla som vill jobba heltid ska få rätten att göra det. Heltid en rättighet och deltid en möjlighet.

Vi behöver också säkra kompetensförsörjningen genom att otrygga anställningar blir trygga. Färre visstidsanställda och fler tillsvidareanställda. Det är bra för både barnen och medarbetarna.

Avslutningsvis vill vi Socialdemokrater tacka personalen på förskolan för ert arbete. Vi lovar att vi kommer fortsätta arbeta vidare för att öka tryggheten och förbättra er arbetsmiljö.

Framtiden börjar i skolan – skolan börjar med förskolan.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons