Annons
Debatt

SD i replik till S: Det är inte Putinpriser utan Sossepriser

Replik från Mattias Bäckström Johansson (SD), Energipolitisk talesperson, på insändaren ”Svenska hushåll och företag ska inte drabbas av Putinpriser” från Mikael Damberg (S), finansminister, Khashayar Farmanbar (S), energiminister och 
Monica Haider (S), energipolitisk talesperson för S i riksdagen.
Växjö • Publicerad 31 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: NILS JAKOBSSON

I en insändare försöker ledande socialdemokrater att skylla ifrån sig de höga elpriserna på Putin. Det alla borde fråga sig som låter sig luras av dem är varför Putin uppenbarligen låtit norra Sverige skonas från de prisrekord som nu södra Sverige plågas av. Det handlar i verkligheten om sossepriser på el, då utbudet av elproduktion har minskat avsevärt under deras regeringsinnehav.

Där hälften av landets kärnkraftsreaktorer har lagts ned, där en stor del av den installerade effekten i kraftvärmen inte är tillgänglig då den blivit olönsam med anledning av de skatter regeringen har infört och den småskaliga vattenkraften hotas i miljöprövningar som saknar politiskt stöd i riksdagen. Som en följd av detta och vår indelning i elprisområden har regeringen därmed låtit tysk kolkraft och rysk naturgas sätta priset på elen i södra Sverige, istället för fossilfri svensk kärnkraft.

Annons

Socialdemokraternas lösning inför den kommande vintern är att tillsätta en utredning som ska vara klar först två månader efter valet och där det handlar om att man ska få tillbaka sina egna pengar från de sk flaskhalsintäkterna. Något som blir en engångseffekt och som eldar på prisutvecklingen på elen då producenter kan höja priserna än mer.

Sverige behöver inte mer bidrag. Det behövs en politik som gör att elen i större utsträckning produceras när vi behöver den, istället för att tvingas planera sin konsumtion då regeringen gjort vårt kraftsystem mer väderberoende. Det behövs en politik som inför den kommande vintern ger en kostnadslindring med slopad skatt och moms på elen. Men framförallt att all tillgänglig elkraft i södra Sverige verkligen körs för att nå lägsta möjliga pris på elen. Det får man med vår politik.

Mattias Bäckström Johansson (SD), Energipolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons