Annons

Serrate (S): Höj grundbemanningen i vården i Kronoberg

Debattartikel av Henrietta Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg.
Växjö • Publicerad 2 mars 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrietta Serrate (S).
Henrietta Serrate (S).Foto: Alexander Hall

Med den ansträngda situation som råder inom vården att det är viktigt att vända på varje sten för att komma till bukt med problemen. Därför har jag lämnat in en motion om att Region Kronoberg bör ta fram en handlingsplan för att höja grundbemanningen i vården.

Höjd grundbemanning innebär att man tar höjd för att planerad och förväntad frånvaro täcks inom ramen för schemaläggning av ordinarie personal. Det kan exempelvis innebära att man anställer fler eller att redan anställda ökar sin sysselsättningsgrad.

Annons

Höjd grundbemanning i vården skulle bidra till bättre arbetsmiljö för medarbetarna, ökat antal vårdplatser och minska regionens kostnader för hyrpersonal. Det kan också innebära höjd patientsäkerhet, ökad vårdkvalitét och förbättrad tillgänglighet till vården generellt.

Jag och mina partikamrater är fullt beredda på motrepliker i stil med att det är svårt att få tag på personal och att det därför inte går att höja grundbemanningen.

Vi socialdemokrater menar dock att Region Kronoberg måste våga sätta tydliga mål för var vi vill nå på längre sikt och ta fram konkreta handlingsplaner för hur vi ska nå målen. Hur ska vi annars lyckas förbättra det allvarliga läge regionen befinner sig i?

Att tydligt uttala att Region Kronoberg har som ambition att höja grundbemanningen tror jag skulle förbättra regionens möjligheter att rekrytera och behålla vårdpersonal. Man vill jobba hos en arbetsgivare om satsar på personalen.

Region Kronoberg behöver en ambitiösare personalpolitik, både på kort och längre sikt. För oss socialdemokrater är höjd grundbemanning ett steg i rätt riktning.

Henrietta Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg

–––––

VILL DU SKRIVA DEBATTARTIKEL ELLER INSÄNDARE PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE.

Annons
Annons
Annons
Annons