Annons

Andreas Olsson (C): Centerpartiet förstår landsbygdens kraft för att tillsammans skapa förutsättningar för en levande landsbygd

Slutreplik från Andreas Olsson (C) till Björn Kleinhenz (V).
Växjö • Publicerad 30 augusti 2022 • Uppdaterad 31 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Oscar Appelgren

Det är ett intressant svar från Björn Kleinhenz där han och Vänsterpartiet menar att allt är marknadens fel. Men att mena att politiken måste gå in och forma allt är att missa den kraft av tillväxt som finns i våra tätorter och landsbygd. Växjö kommun är verkligen en landsbygdskommun och vi har en hög servicenivå som vi vill utveckla och det gör vi tillsammans som kommun, men också med företag och föreningar. Tillsammans oberoende huvudmannaskap utvecklar vi hela kommunen med fler trygghetsboende, fler meröppna bibliotek, skolor och medborgarkontor på våra serviceorter.

Vänsterpartiet kritiserar att det inte finns några privata skolor eller äldreboende på landsbygden och att vi alltid sätter marknaden först. Vi sätter trygg och säker välfärd först och ställer höga krav på kvalité. Vi bekymrar oss inte över vem som är huvudman. Vi är stolta över att vi har så många kommunala förskolor, skolor och äldreboende som ger en närhet till service, för även för oss som bor utanför staden. Centerpartiet går till val för att skolan skall hålla hög klass med en mångfald av olika profiler på skolor och fler små enheter i hela kommunen. Med ett utbyggt aktivt skolval skall stärka familjernas valfrihet på riktigt i hela kommunen. Vi drivs av att utveckla det vi inte tycker fungerar fullt ut, i stället för att driva en avvecklingspolitik. Apoteket i Rottne är ett tydligt exempel på där oppositionen skäller på marknaden men gör inget konkret, medan Vidingehem med Centerpartistisk ordförande agerar resolut och löser en situation tillsammans med den privata aktören som gör att Apoteket kommer finnas kvar.

Annons

Vi i Centerpartiet Växjö vet hur vi kan ta vara på landsbygdens kraft för att tillsammans skapa förutsättningar för en levande landsbygd och därmed en levande kommun.

En välfungerande infrastruktur, möjlighet till pendling och fler bostäder behövs - både i byar och på de mindre orterna, samt i Växjö stad. Om människor inte kan bosätta sig i attraktiva boenden, pendla till sina jobb eller företagen kan transportera sina varor, då kommer jobben inte att bli fler. Att alla i hela Växjö kommun får samma möjligheter innebär inte att allt behöver se likadant ut. Samma utmaning kan lösas på olika sätt i olika delar av kommunen. En närodlad politik, där beslut fattas nära människor, gör det möjligt.

Vi skapar en modern landsbygd samt gröna städer och småorter som tillsammans skapar möjlighet för hela Växjö kommun.

Andreas Olsson (C), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons