Annons
Debatt

Kleinhenz (V): Det gör skillnad vem som styr i en kommun

Slutreplik från Björn Kleinhenz (V) till Andreas Olsson (C).
Växjö • Publicerad 31 augusti 2022 • Uppdaterad 1 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Petersson

Centerpartiets Andreas Olsson greppar efter halmstrån och svarar fortfarande inte på hur marknadsskolan gynnar landsbygden. Det enda han nämner är fortsatta satsningar på ett aktivt skolval, dock inget om vad det innebär.

Olsson beskriver en vision om landsbygden med starka skolor, god infrastruktur och närhet till service i hela kommunen. Han är också stolt över att det finns så många kommunala skolor på landsbygden. Efter 16 år av borgerligt styre ser vi hur skolresultaten på landsbygdsskolor tyvärr har blivit allt svagare över tid. Trots detta säger Centerpartiet kategoriskt nej till den resursomfördelning som Vänsterpartiet yrkat på i många år och som hade inneburit mer resurser till skolorna utanför Växjö stad. Om det inte öppnar fristående skolor på landsbygden och man som en del av den politiska majoriteten inte skjuter till nödvändiga medel för att stärka landsbygdsskolorna – hur kan man då slå sig för bröstet och prata om god service på landsbygden?

Annons

Det var mycket bra att apoteket i Rottne blev kvar, men att hävda att det var Centerpartiet som löste frågan är kanske att ta i lite. Ordförande i Vidingehem, med stöd av hela styrelsen, var med i de samtal och förhandlingar som ledde till att apoteket blev kvar, samtal som Vänsterpartiet stod bakom och bland annat i fullmäktige drev på för att de skulle äga rum. Vi förstår att C är nöjda med att kunna vara del i att lösa apoteksfrågan i Rottne, privatiseringen av apoteken är verkligen ingen fjäder i hatten för ett parti som säger sig värna landsbygden.

Vänsterpartiet vill se starka kommunala förskolor, skolor och äldreboenden som ger en närhet till service på landsbygden och kommer därför fortsatt driva på för att vi ska prioritera och satsa på dem. Det syns inte minst i den budget vi presenterade i juni där vi satsar 47 miljoner mer på skolan än alliansen. Det gör skillnad vem som styr i en kommun, inte minst för skolan.

Björn Kleinhenz (V)

Annons
Annons
Annons
Annons