Annons

SSU: Växjös elever förtjänar bättre

Debattartikel av SSU Kronobergs distriktsstyrelse.
Växjö • Publicerad 5 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: Robin Sparf

Augusti månad förknippar många med skolstart. Det är tillbaka till tidiga mornar i klassrummen, klasskompisarna och svåra mattetal. Det är tillbaka till skolan i Växjö kommun som enligt lärarförbundets skolrankning från år 2021 har plats 207 av totalt 290 kommuner. I skolorna i Växjö kommun beskrivs lärarlönerna som för låga, lärarna för få i förhållande till eleverna samt att många elever inte blir behöriga till gymnasiet.

I diskussionen kring Växjö kommuns låga placeringen i skolrankningen är det viktigt att poängtera alla lärare och övrig skolpersonal som varje dag kämpar för att genomföra god undervisning och gör ett fantastisk arbete. I skolorna har vi också eleverna som kämpar med mattetal som känns omöjliga, fotosyntesen som inte går att greppa eller den där tjocka boken i svenskan som man inte förstår någonting av. Kritiken skall istället riktas mot majoriteten i Växjö kommun som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, då skolan är ett kommunalt ansvar. De senaste två åren har Växjö kommun gjort ett överskott på över 500 miljoner kronor, alltså pengar som Växjö kommun har sparat. Att som kommun ha en hög andel elever som inte är behöriga till gymnasiet, nationellt låga lärarlöner och brister i lärartätheten samtidigt som kommunen går med stort överskott och vill sänka skatten, är en tydlig signal om att det moderatledda Växjö kommun inte prioriterar oss unga.

Annons

SSU Kronoberg vill se omprioritering där skolor, och därmed unga, ges mer resurser för att öka lärarlönerna, anställa fler lärare och därmed öka skolresultaten. Vi behöver stoppa vinster i skolan så att skattepengarna går till eleverna och lärarna och inte till riskkapitalister. Vi behöver stärka upp elevhälsan och kunna ge alla elever den hjälp och stöd de behöver. Den moderata ledningen har i snart 16 år haft makt i Växjö kommun och ännu verkar Växjö kommuns skolplacering bara sjunka. SSU Kronoberg anser att Växjös elever, lärare och övrig skolpersonal förtjänar bättre. Växjö behöver därmed ett maktskifte till Socialdemokraterna i valet 11 september. Det handlar om våra fantastiska lärare som inte får den lön som de förtjänar, de handlar om våra elever som inte får den lärartätheten som vi har rätt till och det handlar om våra klasskompisar som står utan gymnasiebehörighet. Den moderatledda skolpolitiken i Växjö borde få underkänt, inte våra klasskompisar! Växjös elever förtjänar bättre!

SSU Kronobergs distriktsstyrelse

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons