Annons
Debatt

Svar till MUF angående debattartikel “Plan för jobb, fest och frihet”

Debattsvar från Lisa Larsson, distriktsordförande SSU Kronoberg, Tajma Sisic (S), ledamot i förbundsstyrelsen.
Växö • Publicerad 5 maj 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tajma Sisic och Lisa Larsson.
Tajma Sisic och Lisa Larsson.Foto: Pressbild

Det är allmänt känt att unga har tagit ett stort ansvar under pandemin vi befinner oss i just nu. Åtgärderna har varit, och är fortfarande nödvändiga. Samtidigt vet vi också att konsekvenserna av fjärrundervisning, oavsett utbildningsnivå, inte har underlättat situationen för oss unga. Inlärningsförmågan har utmanats och den psykiska ohälsan har ökat. Dessutom har vi unga fått ta en stor smäll när det kommer till konsekvenserna till följd av pandemin på arbetsmarknaden, då det är vi unga som har haft de mest otrygga anställningarna sedan tidigare.

För oss i SSU är det därför viktigt att politiken nu satsar seriösa åtgärder för att återställa situationen för oss unga, men också göra den bättre till än vad den var innan corona. Det är via jämlikhet vi uppnår den frihet vi behöver för att kunna bli det bästa potentialet av oss själva. Vi tror inte att, likt moderata ungdomsförbundets förslag, att uppluckring av alkoholtillståndet kommer åtgärda den kraftiga ökningen av psykisk ohälsa bland unga, tvärt om, påverkar ökad tillgång till alkohol folkhälsoproblemet mer negativt. Vi tror inte heller att förlängda tider på nattklubbarna kommer skapa fler trygga anställningar för unga på arbetsmarknaden.

Annons

Det är viktigt att ge oss unga jämlika förutsättningar att lyckas med våra liv, för oss innebär det till exempel rätt till bra utbildning och vård. Detta motsätter sig det borgerliga ungdomsförbundet då de driver förslag om att till exempel införa avgifter för utbildning. Moderata studentförbundet vill dessutom slopa avgiftsfri högskola. Denna typ av politik är ett direkt hån mot oss unga. Det är faktiskt ett hot mot friheten.

Det är tragiskt att behöva påminna om att välfärden har möjliggjort att skolan, den lokala kollektivtrafiken, vården och omsorgen har fungerat trots att Sverige haft en av de värsta kriserna någonsin. Med anledning av det förstår vi också värdet i att vänta med pubbrundan för att smittspridningen ska försvinna.

Vi till skillnad från moderata ungdomsförbundet ämnar diskutera seriösa politiska förslag för att förbättra ungas situation. Det ämnade vi också innan pandemin.

Vi i SSU Kronoberg har tio egna reformer som på riktigt gör skillnad i ungas liv.

  1. 1Gärna fler inflyttningsfester efter pandemin, men för att det ska vara möjligt måste hyran sättas innan lägenheterna byggs så att studenterna har råd att betala hyran och flytta dit.
  2. 2Avgiftsfria högskoleprov. Vi vill att avgiften kring högskoleproven tas bort så det inte blir en klassfråga kring vem som har råd med provet.
  3. 3Utöka tillgängligheten på BUP och elevhälsan, vi vill se en högre andel personal för att möta den växande psykiska ohälsan.
  4. 4Satsa på att bygga ut universitets och högskoleplatserna, idag är det hög konkurrens och vi vill se fler på högre utbildning.
  5. 5Avgiftsfri prövning av betyg. Att läsa upp ett betyg borde inte kosta för den enskilda studenten, vi vill att alla ska få läsa upp ett betyg avgiftsfritt.
  6. 6Höj bidragsdelen i studiemedlet för högre studier. En större procentsats ska vara bidrag i CSN lånet.
  7. 7Avgiftsfria mensskydd, vilket kön du föds i ska inte spela någon roll, det är fruktansvärt orättvist att detta är en kostnad som faller på oss tjejer.
  8. 8Sommarjobbsgaranti för alla på gymnasiet. En första rad på CV:t är väldigt viktigt och en möjlighet att tjäna egna pengar är något vi vill erbjuda alla elever idag.
  9. 9Avgiftsfri kollektivtrafik för unga upp till 25 år. Det är bättre för miljön och det ökar ungdomars frihet.
  10. 10CSN-lån till körkort för ALLA under 25 år.

Vill vi öka ungas möjligheter i livet, därför behöver vi satsa på det som gör skillnad - på riktigt och inte subventionera flygresor till Ibiza och tillåta rea på bolaget.

Lisa Larsson, distriktsordförande SSU Kronoberg

Tajma Sisic, ledamot i förbundsstyrelsen

–––––

Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

LÄS FLER DEBATTARTIKLAR HÄR

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons