Annons
Debatt

Tenje: ”Ett hot mot Sveriges konkurrenskraft”

Debattartikel av Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun och 2:e vice partiordförande i Moderaterna.
Växjö • Publicerad 24 april 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anna Tenje

Att regeringen vill avveckla Bromma är ett hot mot Sveriges konkurrenskraft, mot jobben och mot ett expansivt företagande. I ett läge då en återstart av landet sällan eller aldrig varit viktigare kommer regeringen med ett nedläggningsbeslut. Man tar sig för pannan. Jag tror nämligen på att en återstart av svensk ekonomi börjar med att just skapa förutsättningar för fler företag och fler i jobb, inte att kapa dem.

Bromma är navet för Sveriges inrikesflyg och att flygplatsen finns är viktigt för att det ska vara möjligt att bo, leva och vara företagare i staden liksom på landsbygden. Flyget har och kommer sannolikt alltid ha en stor betydelse för tillväxten, för att våra företagare ska kunna göra affärer med vår omvärld och för att jobben ska bli fler i hela landet.

Annons

Inrikesflyget behövs. Vi bor i ett stort, avlångt land på norra halvklotet där varken bilen, tåget, båtarna eller flyget kan uteslutas. Vi behöver satsa på alla fyra trafikslag för att jobben ska bli fler i hela landet. Men regeringen verkar inte förstå att landsbygden och storstaden behöver varandra och att nedläggningen av Bromma riskerar regionala flygplatser runt om i hela Sverige. Eller så är det just det de är fullt medvetna om. Beskedet i veckan är inget annat än ett (s)tort misstag och ett stort (s)vek.

Att flytta allt inrikesflyg till Arlanda är inte realistiskt. För att Arlanda ska kunna ta emot även de flyg som vanligtvis huserar på Bromma krävs en omfattande utbyggnad och storsatsning på Arlanda. Något som varken är beslutat eller planerat av Regeringen. Inte en enda krona finns avsatt för utbyggnaden av Arlanda och jag har svårt att tro att MP någonsin kommer gå med på att satsa 1 kr på flyget. Hela poängen och viljeinriktningen är ju att vi ska flyga mindre och helst inte alls.

Vi behöver samla Sverige för återstart, blicka framåt med siktet inställt på jobb, tillväxt och fortsatt hållbar utveckling. Sverige är känt för sin innovation och sin förmåga att ställa om. Detsamma gäller flyget som jag anser behöver utvecklas - inte avvecklas. Det är drivmedel som orsakar utsläppen, inte fordonen och när nu allt fler fossilfria bränslen utvecklas så är det inte läge att backa från framtidens möjligheter. När elflyget kommer ser jag det inte som otänkbart att vi kommer att flyga mer än vi någonsin gjort tidigare.

Om Moderaterna vinner valet 2022 kommer vi att riva upp och stoppa avvecklingen av Bromma flygplats. Jag är själv övertygad om att flyget kommer att vara en viktig del i Sveriges infrastruktur framöver och ha en fortsatt stor betydelse för tillväxt och livskvalitet i hela landet.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun och 2:e vice partiordförande i Moderaterna.

Vill du skriva debatt/insändare på VXOnews? Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering.

Annons
Annons
Annons
Annons