Annons

Tenje (M): Tio Växjöåtgärder mot elpriskrisen

Debattartikel av Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Tenje (M).
Anna Tenje (M).Foto: Anna Nordström

Energikrisen slår hårt mot svenska hushåll, företag och klimatet och vi står inför stora utmaningar som kräver att vi alla tänker till kring vår elproduktion. En ny regering behöver omedelbart införa högkostnadsskydd på elen och börja bygga ny kärnkraft samt ta bort alla hinder för kraftvärmen.

Som en kommun i södra delen av landet, där elpriserna slår nya rekord hela tiden, behöver kommunen skyndsamt titta på klimatsmarta och hållbara investeringar som motar energikrisen – på kort och lång sikt.

Annons

Växjö kommun har en stabil och god ekonomi vilket ger oss förutsättningar att vidta åtgärder i en orolig tid och även klara av den elpriskris vi står inför. Vi har ett klimatsmart fjärrvärmenät som dessutom minskar påverkan.

Jag har sedan tidigare gett kommunchef i uppdrag att tillsammans med Växjö Energi utreda konsekvenser för verksamheter och kommuninvånare om Svenska kraftnät tvingas koppla bort elanvändare i vinter, vilket myndigheten lyft som en reell risk.

Växjö Energi får också i uppdrag att föreslå åtgärder och investeringar, på kort och lång sikt, för att öka elproduktionen i kommunen. Det handlar bland annat om möjliga investeringar i värmekraftverk för ökad elproduktionen och ökad fjärrvärmeutbyggnad som ett led i att avlasta elsystemet.

Vi går en tuff tid till mötes men i Växjö kan vi genomföra och förbereda en rad åtgärder för att mildra situationen för hushållen, föreningar och företag. Jag hoppas på stöd för att fortsätta leda Växjö starkt med följande 10 åtgärder:

  1. 1 Sänkt kommunalskatt.
  2. 2Inga avgiftshöjningar.
  3. 3Utreda hur VEAB kan minska kostnaderna för kunderna.
  4. 4Snabb plan för energisänkande åtgärder i kommunala fastigheter.
  5. 5Rådgivning till familjer, föreningar och företag om hur man kan sänka elkostnader.
  6. 6Stödpaket till föreningar.
  7. 7Paus för avgifter till företag, precis som under pandemin.
  8. 8Högsta möjliga elproduktion hos VEAB.
  9. 9Att VEAB ska föreslå åtgärder och investeringar, på kort och lång sikt, för att öka elproduktionen i kommunen.
  10. 10Freda välfärden. Inga neddragningar i kärnverksamheten för att täcka högre elkostnader.

Få politiska beslut har skadat Sverige som nedläggningen av kärnkraften. Nu behöver vi bygga och utveckla ny. Det är avgörande för klimatet, för svenskarnas plånböcker, och för landets företag. Men på kort sikt krävs därutöver direkt handling, nationellt som lokalt.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons