Annons

Tenje och Rosengren (M): Nu får vi ordning på Sverige

Debattartikel av Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M).
Växjö • Publicerad 30 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M).
Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M).Foto: Pressbild

Sverige är på väg åt fel håll. Rekord i dödsskjutningar, EU:s fjärde högsta arbetslöshet och skenande priser. En vanlig Växjöfamilj har fått ungefär 5650 kronor högre kostnader sedan Magdalena Andersson kom in i regeringen. Nu står Sverige inför ett avgörande vägval: ska vi fortsätta som de senaste åren eller välja en ny kurs?

Vår uppgift är att lösa samhällsproblemen. Det finns fyra prioriterade uppgifter som en moderatledd regering kommer att fokusera på:

  1. 1 Vi kommer att återupprätta arbetslinjen och skydda hushållens plånböcker
  2. 2Vi kommer att göra den mest kraftfulla rättspolitiska offensiven i modern tid
  3. 3Vi kommer att säkra klimatomställningen med ny kärnkraft för stabil, billig och ren el
  4. 4Vi kommer att stärka försvaret och leda Sverige in i Nato
Annons

Enligt Konjunkturinstitutet går Sverige in i en lågkonjunktur redan i år. Samtidigt har åtta år av skattehöjningar redan gröpt ur hushållens ekonomi. Lägg därtill dyrare räntor, dyrare el och dyrare bränsle. För en familj som bor i villa i Växjö och har bil har kostnaderna för räntor, el och drivmedel ökat med 5648 kronor i månaden sedan Magdalena Andersson tillträdde som finansminister och sedermera statsminister. Har du råd med fyra år till? Moderaterna går till val på en ansvarsfull ekonomisk politik som skyddar din plånbok.

1. En ansvarsfull finanspolitik

Moderaterna har hanterat svåra ekonomiska tider innan, inte minst 2008, och då med ett gott resultat. Vi vet vad som behöver göras. Sverige behöver en ansvarsfull finanspolitik, där överskottsmålet värnas. Därför är alla våra föreslagna skattesänkningar finansierade fullt ut. Socialdemokraterna föreslår, i motsats till detta, att staten ska låna ännu mer pengar. Något som bara skulle elda på inflationen.

2. Lägre elräkning

Sverige behöver en pålitlig elförsörjning som är både fossilfri och kostnadseffektiv. Vi behöver el även när det inte blåser och solen inte skiner, därmed räcker det inte att satsa på vind- och solkraft. Sverige behöver mer kärnkraft. Därtill behöver elnäten förstärkas och byggas ut, så att överskott på el i en del av landet kan skickas till andra delar där behoven är större. De höga elpriserna gör också att statens intäkter i form av skatter och avgifter kopplade till el ökar, det tycker vi är fel. På kort sikt vill vi därför att 60 miljarder som Svenska Kraftnät fått in i avgifter ska gå tillbaka till hushållen.

3. Lägre bränslepriser

Den svenska reduktionsplikten sticker ut. Just nu är det svenska kravet 30,5 procent biodrivmedel i dieseln, trots att EU endast kräver 6 procent. Till år 2030 ska reduktionsplikten i Sverige, med nuvarande bana, höjas till 66 procent. Detta kan ställas mot EU:s förslag på 13 procent. I ett läge med skyhöga drivmedelspriser är det inte rimligt att behålla reduktionsplikten på den höga nivå som Sverige valt. Moderaterna vill sänka Sveriges reduktionskrav till EU:s nivå. Det skulle innebära att priset på till exempel diesel sänks med minst 5 kronor vid pump. Vilket skulle stärka hushållens ekonomi och landets konkurrenskraft.

Förtidslokalerna har öppnat och 11 september är sista dagen att rösta. En röst på Moderaterna är en röst för stabila statsfinanser och stärkt hushållsekonomi. Sverige behöver en ny moderatledd regering. Rösta för en ny riktning redan idag.

Anna Tenje (M), Kommunstyrelsens ordförande

Oliver Rosengren (M), Riksdagskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons