GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     (V): Centerpartiet tänker chockhöja allas hyror - och S hjälper till!

     Insändare från Vänsterpartiet.
     Insändare • Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 15 juni 2021
     Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
     Foto: Pixabay

     Just nu håller S, Mp, C och L på att genomföra ett systemskifte för alla hyresgäster i Växjö och resten av Sverige. Förslaget är att fastighetsägarna ska få sätta obegränsat höga hyror. Först i de nybyggda lägenheterna, men Centerpartiet har varit öppna med planen är att införa obegränsat höga hyror för alla. Vi i Vänsterpartiet kommer göra allt vi kan för att stoppa den planen.

     Enligt en färsk undersökning från Ramboll skulle hyrorna chockhöjas med 30-50 % för hyresgäster i städer i Växjös storlek. Detta skulle innebära ungefär 3000 kr i höjd hyra för en trea. Kommer du ha råd att bo kvar med en sån hyreshöjning?

     I dagsläget skyddas hyresgäster mot orimligt höga hyror genom såväl lagstiftning som kollektiva förhandlingar med Hyresgästföreningen. Som här om året krävde det blågröna styret i Växjöbostäder att allas hyror skulle höjas med 7 %, men eftersom de var tvungna att förhandla med Hyresgästföreningen blev hyreshöjningen till sist 2,7 %. Vår nuvarande modell där vi förhandlar tillsammans är en garant för att alla ska ha råd att bo kvar - den säkerheten vill S, Mp, C och L ta bort från oss.

     Ibland påstår S, Mp, C och L att om de inte inför marknadshyror nu så kommer någon annan göra det. Det stämmer inte - det finns ingen majoritet i riksdagen för förslaget. Den finns bara om Socialdemokraterna, som hittills har påstått att de är emot, röstar för förslaget. Om S röstar nej så blir det ingen chockhöjning. Valet för Socialdemokraterna är nu om de vill göra livet osäkert för Sveriges tre miljoner hyresgäster eller inte.

     Vi i Vänsterpartiet behöver inte fundera, vi står på hyresgästernas sida. Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa chockhöjningen av hyran och rädda den svenska modellen där vi tillsammans förhandlar om våra hyror. Även om det krävs att vi fäller regeringen. Hellre att regeringen tvingas packa sina väskor än att Sveriges tre miljoner hyresgäster ska behöva göra det.

     Robert Armblad (V) - hyresgäst Dalbo

     Eva-Britt Svensson (V) - hyresgäst Norr

     Karolina Allgulin (V) - hyresgäst Teleborg

     Pernilla Ramström (V) - hyresgäst Teleborg

     Samuel Schelin (V) - Hyresgäst Teleborg

     Fakta

     Insändare/debattartiklar

     Magazinet och VXOnews.se publicerar varje vecka debattartiklar och insändare från läsare. Vill du också debattera, diskutera eller lyfta upp ett aktuellt ämne som berör dig? Välkommen att skicka in din text. Vi ser helst att debattartiklarna och insändare är max 3 000 tecken.

     Debattartiklar måste vara underskrivna med namn medan insändare kan skrivas anonymt under signatur. Däremot måste vi på redaktionen ändå ha ditt namn och kontaktuppgifter. Om du skriver för något organiserat intresse måste det framgå i din titel.

     Om du skriver rakt, personligt och argumenterar sakligt i en fråga av betydelse för våra läsare ökar chansen för publicering.

     Vi garanterar inte publicering. Texterna kan skickas till insandare@magazinet.nu eller tips@vxonews.se, dit ni också kan skicka pressmeddelanden, tips och information.