Annons

V: Erbjud kortare arbetstid med bibehållen lön

Debattartikel av Kerstin Wiréhn och Eva-Britt Svensson från Vänsterpartiets regiongrupp.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det har säkert inte undkommit någon att vi har en stor brist på arbetskraft, kanske allra mest inom vården där det saknas framför allt sjuksköterskor, psykologer och läkare. Här måste vi, Region Kronoberg, konkurrera med andra regioner, kommuner och privata arbetsgivare och hyrbolag. Samtidigt får vi rapporter från media och information från de fackliga organisationerna om att vårdarbetet sliter på personalen, både psykiskt och fysiskt. Under valrörelsen har personalpolitiken varit högt upp på agendan för alla partier, nu är det dags att gå från ord till handling!

Vänsterpartiet anser att det nu är hög tid att vi erbjuder kortare arbetstid, med bibehållen lön. Detta innebär att vi verkligen kan vinna i konkurrensen om personalen, men också att personalen orkar med sitt arbete även på lång sikt. På det viset minskar vi våra kostnader för hyrpersonal, rekrytering och kostnader för sjukskrivning och rehabilitering. Vi vill starta på akuterna och förlossningsavdelningen där det är mycket hög arbetsbelastning och därför extra sårbart. Region Halland sparade drygt 6 miljoner i lönekostnader redan första året med 32 timmars arbetsvecka på akut- och förlossningsklinikerna!

Annons

Det finns flera privata företag som tillämpar förkortad arbetstid sedan flera år, men också minst sex regioner och fem kommuner. Här finns mycket positiv erfarenhet och kunskaper att hämta av de som ligger före oss i Kronoberg!

Personalbristen är akut, så vi uppmanar Region Kronoberg att genast sätta igång arbetet mot förkortad arbetstid, i samverkan med de fackliga organisationerna!

Kerstin Wiréhn och Eva-Britt Svensson från Vänsterpartiets regiongrupp

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons