Annons
Debatt

V: Landsbygden behöver sina lokala apotek

Insändare av Maria Garmer (V) och Björn Kleinhenz (V) angående nyheten om att Apoteket Hjärtat i Rottne ska stänga.
Växjö • Publicerad 6 april 2022 • Uppdaterad 7 april 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maria Garmer (V) och Björn Kleinhenz (V).
Maria Garmer (V) och Björn Kleinhenz (V).Foto: Henrik Petersson

Under onsdagen kunde vi läsa nyheten om att Apoteket Hjärtat i Rottne stänger igen, detta sker redan i slutet av maj och lämnar boende i Rottne med omnejd utan tillgång till ett apotek nära hemmet.

Tillgången till läkemedel på landsbygd och i glesbygd har kraftigt försämrats i och med avregleringen av apoteket. Vänsterpartiet sade nej till avregleringen, eftersom den innebar att man av marknadsideologiska skäl slog sönder ett välfungerande system. Det gjorde inte de borgerliga partierna, inte ens Centerpartiet trots sin höga svansföring i landsbygdsfrågor.

Annons

Privatiseringsiver gynnar inte landsbygden. Oavsett om det gäller apotek, skola, arbetsförmedlingen eller posten. Det har lett till dyrare elpris, att apoteken flyttar från landsbygd till städer och från fattiga till rika områden, att du har olika tillgång till vård, skola och omsorg beroende på var du bor, att det gått inflation i betygen och till en allt sämre kvalitet på service och välfärd.

Det spelar roll vem som styr. Med en stark gemensam välfärd och fokus på alla individers rätt till god service kan vi skapa ett jämlikt Sverige. Men då måste marknadsexperimenten avbrytas och vi måste återigen börja ta hand om det vi alla gemensamt har nytta av.

Vi hoppas att man i Rottne finner en lösning så att våra landsbygdsinvånare fortsatt kan gå till sitt lokala apotek.

Maria Garmer (V)

Björn Kleinhenz (V)

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons