Annons
Debatt

V: Satsa på den kommunala skolan!

Insändare av fyra företrädare från Vänsterpartiet.
Växjö • Publicerad 26 januari 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: LINDA AXELSSON

I det nya området Bäckaslöv byggs det för fullt, det är positivt att staden växer och att Växjö är en populär kommun att både flytta till och stanna kvar i. När befolkningen ökar behöver service och infrastruktur möta de nya behoven. l området kommer sannolikt en ny skola behövas inom en inte alltför avlägsen framtid. Den 1 februari föreslås kommunstyrelsen att fatta beslut om att utlysa en markanvisningstävling där externa aktörer ska få tävla om möjligheten att bygga och hitta en samarbetspartner som vill driva Bäckaslövs nya grundskola och förskola. Enligt den blågröna majoriteten ska det vara en friskoleaktör. För Vänsterpartiet är det centralt att kommunen bygger och äger sina egna skolor när kommunen växer. Det är ytterst kommunens ansvar att säkerställa att alla barn har en skola att gå till, att överlåta detta på någon annan skapar både sämre handlingsutrymme och bygger in en osäkerhet i systemet.

Vänsterpartiet har en lång rad invändningar mot utbredningen av friskolor i Växjö kommun. Det handlar om hur den kommunala ekonomin dräneras på medel, pengar som Växjö kommuns skattebetalare tillsammans bidragit med till vår gemensamma välfärd ska komma våra kommuninvånare till del och inte riskkapitalbolag. Men det handlar också om att ha kontroll över skolornas värdegrund, utbildning och att säkerställa att kommunens elever får en så jämlik skolgång som möjligt. Senaste veckorna har vi exempelvis kunnat läsa om hur Internationella engelska skolan mäter kjollängden på sina elever, det är en skolkultur som inte hör hemma i ett modernt och jämställt samhälle. Det finns naturligtvis goda exempel på friskolor som drivs av kooperativ och icke-vinstdrivande föreningar, men den absoluta majoriteten av ansökningar om nya friskolor gäller de som ryms inom de allt större vinstdrivande friskolekoncernerna.

Annons

Vi ser gärna en ny skola på Bäckaslöv, men denna ska drivas kommunalt. Då kan vi arbeta långsiktigt för att se till att Växjö kommuns barn och ungdomar får en bra utbildning. Ökad skolsegregation, glädjebetyg, lägre behörighetsgrad och lärartäthet. Detta är några av de saker som följer med när det blå-gröna styret välkomnar friskolor att etablera sig i vår kommun.

Björn Kleinhenz (V)

Maria Garmer (V)

Pernilla Ramström (V)

Johnny Werlöv (V)

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons