GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     (V): Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa Centerpartiets chockhöjningar av vanligt folks hyror

     Vänsterpartiet ger repliksvar på Centerpartiets svar till Vänsterpartiet angående marknadshyror.
     Växjö • Publicerad 17 juni 2021
     Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

     Centerpartiet har skrivit ett långt svar på vår debattartikel om hur S, Mp, C och L tänker chockhöja hyrorna och avskaffa den svenska hyresmodellen som ser till att alla har råd att bo kvar i sin lägenhet. Det långa svaret till trots har de inte många rätt.

     Påstående 1: Obegränsat höga hyror leder till fler bostäder

     Det är ett faktum att varje gång man har gett marknaden ansvaret för bostadsbyggandet i Sverige så har det stannat av. Precis det hände i Finland efter att de införde marknadshyror. Varför stannar byggandet av när fastighetsägaren får sätta obegränsat höga hyror? Jo, för ju färre lägenheter det finns, desto högre hyra kan fastighetsägaren ta ut.

     I Växjö har vi idag många tomma nybyggda lägenheter, men varför är de tomma när så många behöver bostad? Jo, för att hyrorna är för höga. Centerpartiets förslag att höja hyrorna ännu mer för nybyggda lägenheter kommer alltså inte hjälpa en enda Växjöbo.

     Av erfarenhet vet vi att det som skapar fler billiga bostäder är kraftiga statliga satsningar och att staten tar ansvar för att bygga bra bostäder som alla har råd med - något som exempelvis Finland tvingats göra för att ta igen inbromsningen av byggandet som marknadshyrorna skapade. Detta är precis vad Vänsterpartiet också föreslår och driver; statligt ansvar och stora satsningar löste 60-talets bostadsbrist och det skulle även lösa 2020-talets bostadsbrist.

     Påstående 2: Målet är att bara några få ska få jättehög hyra

     Centerpartiets talesperson i bostadsfrågor har upprepade gånger sagt att C:s plan är att först införa obegränsat höga hyror i de nybyggda lägenheter för att sedan ha en färdig modell att snabbt och smidigt införa på alla hyresrätter i Sverige. Detta har han sagt som Centerpartiets representant i såväl panelsamtal i Almedalen 2019 som i sociala medier på senare tid. Att C nu säger annat är helt enkelt en bluff för att lura sig till ett systemskifte på svensk bostadsmarknad där all makt över vem som ska ha en bostad läggs hos ett litet fåtal förmögna fastighetsägare.

     Även om Centerpartiets chockhöjnings-plan skulle misslyckas med att snabbt höja hyrorna för alla, kan man lätt räkna ut att för varje år skulle andelen hus med obegränsade hyror bli fler och fler i varje stad, eftersom alla hus byggda efter 2022 skulle ha obegränsade hyror. Någon gång måste man riva gamla hus och då blir det bara hus med obegränsade hyror kvar.

     Påstående 3: Det blir bättre om fastighetsägaren och den enskilda hyresgästen kommer överens på egen hand

     Vi har redan haft obegränsade hyror en gång i tiden, då fastighetsägaren sa ett pris och hyresgästen vackert fick betala. Detta ledde till en oerhörd trångboddhet och en situation där hyresgästen var helt maktlös. Om fastighetsägaren ville få bort en hyresgäst som klagade var det bara att chockhöja hyran och tvinga bort hyresgästen. Därför infördes systemet där vi hyresgäster förhandlar tillsammans via Hyresgästföreningen och där det finns regler gällande hyror. Detta vill Centerpartiet avskaffa och kasta oss tillbaka till en tid där fastighetsägaren återigen styr och ställer över alla som behöver någonstans att bo.

     Vi i Vänsterpartiet kommer göra allt vi kan för att stoppa chockhöjningen av hyran och rädda den svenska modellen där vi hyresgäster skyddar varandra och gemensamt förhandlar om våra hyror!

     Robert Armblad (V) - hyresgäst Dalbo

     Pernilla Ramström (V) - hyresgäst Teleborg

     Karolina Allgullin (V) - hyresgäst Teleborg

     Eva-Britt Svensson (V) - hyresgäst Norr

     Samuel Schelin (V) - hyresgäst Teleborg

     –––––

     Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.