Annons

Växjöpolitikern: Jag kandiderar till språkrör för Miljöpartiet

Debattartikel av Magnus P. Wåhlin (MP), kommunalråd i Växjö, som nu kandiderar till språkrör för Miljöpartiet.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus P. Wåhlin
Magnus P. WåhlinFoto: Alexander Hall

Sommaren 2023 har vi sett värmerekord på värmerekord runt om i världen och ingen kan längre tvivla på att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Det råder heller ingen tvekan om att det behövs radikal politik för att ställa om samhället.

Då behövs en politik som omfamnar hela samhället. Det höjs ibland röster som menar att Miljöpartiet borde vara ett renodlat miljö- och klimatparti och lämna andra politikområden till andra partier. Jag tror att det är fel väg att gå. Vi ska vara ett parti med politik på alla områden som är viktiga för våra väljare. Miljöpartiet de Gröna varken kan eller ska välja mellan att bedriva miljö- och klimatpolitik eller social rättvisepolitik. Vi behöver hålla samman dessa politikområden eftersom de är sammanlänkade. Utan politik som möjliggör för fler att vara en del av omställningen kommer vi inte att kunna göra den på den korta tid vi har till förfogande. Det är dags nu att tala allvar om den situation vi befinner oss i och berätta hur vägen till ett hållbart samhälle ser ut.

Annons

I vår klimatfärdplan lägger vi fram vägen till nollutsläpp 2035 och det är ett mål som vi verkligen måste nå om Sverige och världen ska bli en rimlig plats att bo på för kommande generationer. Samtidigt som vi minskar våra klimatutsläpp måste vi arbeta med att minska takten av artutdöendet. Vi befinner oss nämligen också i en kris för den biologiska mångfalden.

Vi lever i en tid med många utmaningar förutom klimatkrisen. Inflation, höga energipriser och ett öppet krig i Europa gör att många känner oro. I Sverige har de ekonomiska klyftorna inte varit större än nu sedan 1975, utvecklingen går i fel riktning. Vi behöver en tydligare beskattning av kapital som ju dessutom är ojämlikt fördelat, exempelvis tillfaller tre fjärdedelar av alla kapitalvinster män i Sverige. Genom att höja kapitalbeskattningen och sänka skatten på arbete kan vi ändå finansiera den välfärd vi behöver.

Jag är övertygad om att utrikespolitiska frågor kommer att växa i betydelse i den inhemska debatten fram till valet 2026. Normalt sett spelar inte utrikespolitik så stor roll i svenska valrörelser men jag tror att det är på väg att förändras. Här har vi mycket att lära av andra gröna partier i Europa. Jag har både i mitt yrkesliv och i engagemanget i Miljöpartiet arbetat med internationellt bistånd, EU-politik och migrationspolitik och vill bidra till politikutveckling inom dessa områden. Jag har på nära håll sett och arbetat emot orättvisor på många platser i världen. Mina erfarenheter har gjort mig till en internationalist som tror på multilaterala samarbeten och gränsöverskridande hållbar utveckling. Miljöpartiet ska stå upp för en aktiv EU-politik, en utvecklande och generös biståndspolitik och en human migrationspolitik, det kommer jag att stå fast vid.

För mig är det extremt viktigt att vi i Miljöpartiet är en tydlig motpol till den högerpopulism som nu styr vårt land. Vi har en regering som baserar sitt regeringsinnehav på ett parti vars representanter inte drar sig för att uttala sig både rasistiskt och fascistiskt. Vi ska inte vara tysta och låta dem hållas, ord ska mötas med ord. Det är så en demokrati ska fungera och vi ska högljutt och ständigt gå i polemik mot dem som vill dela upp oss i grupper och förminska det som de bestämt är främmande. Jag vägrar vara tyst och gå med på den glidning som nu sker i samhällsklimatet. Jag vill ha ett samhälle där vi sida vid sida, trots att vi är olika, kämpar tillsammans för att möta vår tids utmaningar.

På kongressen i höst ska Miljöpartiet de Gröna välja ett nytt språkrör då Per Bolund väljer att avgå. Jag kandiderade 2019 och jag gör det med glädje igen då jag vill vara med och leda Sveriges viktigaste parti. Sedan 2019 har jag varit ledamot i partistyrelsen och sammankallande i styrgrupperna för social rättvisa och vår nya EU-politik. Genom ett ökat internationellt engagemang har mina perspektiv vidgats och min förståelse ökat.

Jag är redo att axla ansvaret som språkrör för Sveriges viktigaste parti och jag kommer att söka medlemmarnas förtroende vid kongressen i november.

Magnus P. Wåhlin (MP), kommunalråd i Växjö

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons