GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Redo att trampa igång cykelbibliotek i Växjö

     Sverige ligger 5-10 år efter Danmark och Tyskland när det gäller cykelkultur. Men nu hoppas Växjö kommun få ökat snurr på cyklandet i staden, bland annat genom införandet av ett cykelbibliotek där invånarna ges möjlighet att låna en cykel under tre veckor.
     – Vi kommer ha stort fokus på lastcyklar, berättar projektledaren Colin Hale.
     Genrebild.
     Genrebild.
     Foto: Malin Gustavsson

     Fler cyklar på Växjös gator! Den 24 april invigs Växjös cykelbibliotek. Sammanlagt 21 stycken olika cykelmodeller kommer finnas till kommuninvånarnas förfogande. Cyklarna kan lånas under en treveckorsperiod och hämtas ut på fyra olika platser, en av dessa är cykelbutiken Jary Specialcyklar på Högstorp.

     – Jag har medvetet valt att satsa på annorlunda cykelmodeller och erbjuder till exempel vikbara cyklar och lastcyklar, berättar ägaren Janne Rydman.

     Just att få fler att prova på nya cykelmodeller är ett syfte med Cykelbiblioteket, framhåller projektledaren Colin Hale. Fokus kommer vara på liggcyklar, vikbara cyklar och framför allt lastcyklar.

     – En lastcykel klarar transporter på mellan 80 och 100 kilo. Det är en perfekt modell för exempelvis barnfamiljer. I lastvagnen finns barnsits med säkerhetsbälte så att du säkert och tryggt kan köra barnen till förskolan. Den är dessutom utrustad med en rejäl pakethållare.

     Colin har besökt många europeiska städer för att få inspiration och kunskap om hur de arbetar med cykelfrågor. Han kan konstatera att länder som Nederländerna, Tyskland och Danmark ligger mellan 5 och 10 år före Sverige när det gäller cykelkultur. I exempelvis Köpenhamn så är det för många barnfamiljer ett givet val att införskaffa en lastcykel istället för en bil.

     – Med införandet av Cykelbiblioteket vill vi få fler att upptäcka elassisterande två- och trehjuliga lastcyklar, vikbara cyklar och Longtail, en cykelvariant som blivit populär i USA. Kommuninvånarna kan prova gratis i tre veckor, och gillar man cykelmodellerna så är förhoppningen att de sedan ska köpa en egen.

     Vilka tänker ni er som främsta målgrupp?

     – Pendlare och barnfamiljer.

     Cykelbiblioteket har möjliggjorts genom två EU-projekt där Växjö kommun medverkar. Uthyrningen kommer pågå fram till hösten 2020. Projektet invigs med ett event på Palladium 24 april.

     – Då blir det bland annat information och filmvisning med cykeltema.

     Läs mer