Annons
Feature

Flytten av Izakaya Moshi till Kungsgatan blir nystart för Sandra Hartman: ”Vi kan förverkliga våra önskningar”

Nu väntar nystart för Sandra Hartman när Izakaya Moshi lämnar lokalen på museet och flyttar till Kungsgatan.
– Vi har höga ambitioner och kommer att förnya maten, säger hon.
Växjö • Publicerad 29 mars 2024

När man kliver in på Izakaya Moshi en tisdagsförmiddag strax före lunch slås man av alla goda dofter. Av umami. Det märks genast att här lagas asiatisk mat.

Snart strömmar gästerna till och borden blir snabbt upptagna.

Annons

Här träffar vi kocken och delägaren Sandra Hartman.

Sandra Hartman gillar restaurangpulsen. I lokalerna i museet har Izakaya Moshi funnits sedan december 2012. Snart flyttar man ut.
Sandra Hartman gillar restaurangpulsen. I lokalerna i museet har Izakaya Moshi funnits sedan december 2012. Snart flyttar man ut.Foto: Lena Gunnarsson

Att Sandra Hartman hamnade i Växjös restaurangvärld och fick möjlighet att bli delägare i Izakaya Moshi tillsammans med Daniel Djurvall är ett resultat av hårt och målmedvetet arbete.

Men till en början var det inte så självklart.

– När jag gick restaurangprogrammet i Ryssby ville jag göra en snabbmatspraktik och valde då Moshi Moshi i Växjö. Daniel ville först inte ta emot mig som praktikant eftersom de hade så mycket göra. Så en av mina lärare fick ringa och tjata in mig.

Det här var 2007 och Moshi Moshi var en av de första sushiställena i Växjö som blev snabbt populärt bland Växjöborna.

Sandra Hartman gjorde väl ifrån sig och fick extrajobb på Moshi Moshi. Hon tog bussen från Ryssby och jobbade extra på kvällarna under sin utbildning.

Första kontakten med Växjös restaurangvärld skedde dock redan när hon gick i klass 8. Sandra jobbade extra som diskare på Coop Forum kök och café på Samarkand. Hon gillade miljön och bestämde sig för att satsa på denna yrkesbana och då som kock.

Det visade sig att valet var rätt.

Sandra Hartman står gärna i köket en fredags-eller lördagskväll på Izakaya.
Sandra Hartman står gärna i köket en fredags-eller lördagskväll på Izakaya.Foto: Rasmus Löfvall

– Som så många andra kockar gjorde jag en flytt till Oslo 2010, men kom sedan tillbaka till Växjö, blev kökschef på Moshi Moshi och delägare. Daniel ville expandera, han är ju entreprenör ut i fingerspetsarna.

Sandra och Daniel gjorde en mat- och inspirationsresa till Japan som blev starten på det som senare skulle bli deras restaurangsatsning på asiatisk mat i Växjö, Izakaya Moshi.

Annons

Lokalen i Smålands museum blev ledig och den passade bra för ändamålet. De kunde öppna i december 2012.

Efter nästan tolv år väljer de nu att flytta ut.

– Det är så känslosamt att flytta härifrån. Men vi har vuxit ur den här lokalen och kan inte göra mycket mera.

På Izakaya Moshi jobbar personalen i öppen miljö och det arbetssättet kommer de att flytta med sig till de nya lokalerna på Kungsgatan.
På Izakaya Moshi jobbar personalen i öppen miljö och det arbetssättet kommer de att flytta med sig till de nya lokalerna på Kungsgatan.Foto: Lena Gunnarsson

De har nu fått tillgång till Miss Voons lokaler på Kungsgatan, då denna restaurang har stängt för gott. Lokalerna är dubbelt så stora och här ges helt andra möjligheter, påpekar Sandra.

– Det kommer krävas en del ombyggnader. Vi bygger ihop kök och bar och vill även i fortsättningen jobba öppet och behålla den känslan. Jag har alltid gillat den lokalen sedan Lagerlunden byggdes. Det är naturligt för oss att flytta dit till större ytor där vi kan öka vår kapacitet.

Innan sommaren är det tänkt att nya Izakaya Moshi öppnar på Kungsgatan intill Elite Stadshotellet.

Men känslorna är som sagt dubbla. Izakaya Moshi har blivit en välbekant krog på Söder i Växjö, konstaterar Sandra. Krogen är inarbetad och hit kommer många stamgäster.

– Gästerna blir nästan som ens vänner, trots att man inte känner dem.

Hennes nya tatuering föreställer givetvis sushi. Sandra Hartmans favoritmat.
Hennes nya tatuering föreställer givetvis sushi. Sandra Hartmans favoritmat.Foto: Lena Gunnarsson

Sandra Hartman är mån om personalen, att det känns som en familj, ett team som är tight och trivs tillsammans. Det är först då man kan nå framgång och gästernas gillande.

– Det är viktigt att behålla den känslan efter flytten.

Annons

I de nya lokalerna finns möjlighet att utveckla gastronomin och matlagningen.

– Här finns en bra grill, något som vi saknat. Vi kan förverkliga våra önskningar.

Izakaya Moshi ska inte vara en finkrog som man måste klä upp sig för, betonar Sandra.

– Nej, hit ska man kunna komma efter en promenad runt Växjösjön i regnkläder. Det får inte vara snobbigt.

Hur vill du beskriva er mat för den som inte är bekant med den?

– Kreativ matlagning med asiatiska smårätter. Rena smaker. Finns det chili och ingefära ska man känna det. Alltid svenskt kött och gärna lokalproducerat. Kreativ mat med ganska få ingredienser.

Maten är inte direkt japansk, men ändå inspirerad av denna matkultur. Däremot äts den på japanskt sätt med pinnar.

Sandra Hartman utstrålar energi. När hon inte lagar mat på Izakaya tränar hon gärna. Hon är crossfit-instruktör.
Sandra Hartman utstrålar energi. När hon inte lagar mat på Izakaya tränar hon gärna. Hon är crossfit-instruktör.Foto: Lena Gunnarsson

Sedan september 2020 finns också Izakaya Moshis bakficka, Izakaya Station på Sandgärdsgatan, som drivs av, förutom Sandra Hartman och Daniel Djurvall, paret Samuel Söderberg och Emma Svan Söderberg. Maten är ”asiatisk junkfood med bra bärs i kranarna”.

I dag är Växjö en restaurangstad av rang. Här finns mycket att välja mellan. Få städer i samma storlek kan erbjuda sådant utbud.

– Som restaurangstad är Växjö fantastisk, vilken utveckling. Under en vanlig helg är nästan alla krogar fullbokade. Folk reser långa vägar för att gå på restaurang här. Man kan vara stolt över att bo i Växjö.

Annons

Sandra Hartman älskar att stå i köket.

– Att stå här en fredag- eller lördagskväll och göra sushi och dumpling är så roligt. Samtidigt träffar man folk, trevliga gäster och bygger relationer.

Izakaya Moshi har satt den asiatiska gastronomin på kartan i Växjö. Sandra Hartman har stor del i denna utveckling.
Izakaya Moshi har satt den asiatiska gastronomin på kartan i Växjö. Sandra Hartman har stor del i denna utveckling.Foto: Lena Gunnarsson

Om Sandra Hartman

Ålder: 34 år.

Familj: Man och dotter på 2,5 år.

Bor: I villa på Väster i Växjö.

Intressen: Förutom mat, instruktör i Crossfit. ”Träning är jättebra för huvudet”

Senaste bok: Sofie Sarenbrants senaste deckare.

Senaste film: Bamse och skattkammarön.

En matupplevelse att minnas: Michelinkrogen Sushi Sho i Stockholm. ”Avsmakningsmenyn är så jättebra”.

”Hit ska man kunna komma efter en promenad runt Växjösjön i regnkläder. Det får inte vara snobbigt”
Sandra Hartman

Här saknas innehåll

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons