Annons

Maria, 27, sparar för att bli ekonomiskt oberoende: "Alla kan bli rika, det tar bara tid”

Kvinnor är bättre investerare än män. Det menar Maria Johansson som brinner för att inspirera kvinnor att ta steget in på börsen. Här tipsar hon Smålandspostens läsare om hur man kommer igång.
– Alla kan bli rika, det tar bara tid, säger 27-åringen.
Kronoberg • Publicerad 23 april 2024
Maria Johansson sparar för att uppnå ekonomisk frihet.
Maria Johansson sparar för att uppnå ekonomisk frihet.Foto: Privat

Många drömmer om att göra de stora klippen på börsen. Men hur kan man som vanlig småsparare komma i gång och vad ska man satsa på?

Maria Johanssons svar är enkelt. Glöm snabba aktieklipp! Satsa i stället på ett långsiktigt sparande i globala aktieindexfonder. Och, kanske lite förvånande, var passiv i dina placeringar snarare än aktiv.

Annons

– Vi kvinnor är bättre på att investera på börsen än män, enligt många undersökningar. Vi är i regel mindre riskbenägna, vilket gör att vi i större utsträckning investerar i fonder. En fond är en samling av aktier, vilket bidrar till en automatisk riskspridning.

– Dessutom är kvinnor mer passiva i sin investeringsstrategi, vilket har visat sig vara mer framgångsrikt över tid än att försöka tajma marknaden. Att handla när börsen står lågt och att sälja när börsen står högt låter väldigt enkelt i teorin, men är otroligt svårt i praktiken även för professionella investerare.

Maria Johansson är representant för Krösagruppen, ett nätverk för aktieintresserade kvinnor inom Aktiespararnas lokalavdelningar i sydöstra Sverige. Krösagruppen bildades i syfte för att sprida kunskap och inspirera fler kvinnor att våga ta steget in på börsen.

– Vi vet att många kvinnor upplever oro kring ekonomi och pengar och vi i Krösagruppen värnar om att kvinnor ska bli mer ekonomiskt självständiga. Kvinnor jobbar i större utsträckning deltid och gör mer obetalt hemarbete, vilket i sin tur leder till mindre sparande och en sämre pension.

Maria jobbar till vardags som redovisningsekonom. Hon brinner för att sprida sitt intresse för sparande och vill uppmuntra fler kvinnor till att bygga sin egen aktie- och fondportfölj.

– Att spara och investera är mitt största intresse. Många skulle nog säga att jag sparar för mycket, säger hon utan att vilja avslöja hur mycket hon själv sparar varje månad.

Hennes mål med sparandet är ekonomisk frihet. För många handlar det om att gå i pension tidigt och leva på sina passiva inkomster, men för Maria handlar inte det om att sluta jobba.

– Jag älskar mitt jobb och vill inte gå i tidig pension. Mitt mål är att fortsätta jobba för att jag älskar det, inte för att jag måste för att överleva ekonomiskt.

Hon har flera tydliga råd som hon vill dela med sig av för de som vill ge sig in på börsen. Det viktigaste av allt är att komma i gång och tiden är investerarens bästa vän.

– Tiden är den avgörande faktorn för den så kallade ränta-på-räntaeffekten.

Annons

Men innan du investerar dina pengar på börsen måste du ha sparat ihop till en buffert för oförutsedda utgifter i vardagslivet. En buffert hör inte hemma på börsen, menar Maria, utan på ett sparkonto med ränta.

När man lyckats spara ihop till en buffert, kan man ta steget ut på börsen. För en nybörjare rekommenderar Maria att börja investera i en global aktieindexfond med låg avgift alternativt en fondrobot.

– Då exponerar du ditt sparande mot den globala marknaden, vilket historiskt gett en god avkastning över tid. Men det är viktigt att ha is i magen. Börsen svänger, vissa år går den upp och andra år går den ner men historisk har börsen varit ett vinnande koncept. Det avgörande här är inte vilken indexfond du väljer, utan det viktiga är att du kommer i gång, är konsekvent, passiv och försäkrar dig om att fonden har en låg avgift.

Om man ändå är lite nyfiken på att börja investera i rena aktier, så rekommenderar Maria att man som nybörjare gör det i investmentbolag. Investmentbolagen äger i sin tur aktier i noterade och/eller onoterade bolag vilket också sprider riskerna.

– Genom att äga rena aktier, blir man också mer insatt i bolagen och mer benägen att följa utvecklingen och vilka faktorer som påverkar marknaden. För mig har det varit en bra källa till kunskap.

– Det handlar, som alltid när man är på börsen, att inte lägga alla ägg i samma korg. Alla människor är olika och har olika risktolerans men man ska aldrig ta högre risk än att man kan sova gott om natten.

Maria berättar om hur man kan dela upp sitt sparande i olika hinkar kopplat till sparhorisont. En hink för kortsiktigt sparande, det så kallade buffertsparandet, en hink för sparande på medellång sikt och ett långsiktigt sparande.

– Ju längre sparhorisont desto högre risk kan man ta. Till sist kan man toppa sin portfölj med en så kallad lekhink. Här kan man välja mer riskfyllda placeringar för att lära sig mer om börsen och värdepappershandel.

Maria är själv en fena på att spara.

Under studietiden på LNU valde hon att bo hemma hos föräldrarna och jobba extra. Det gjorde att hon slapp ta studielån och möjliggjorde att hon kunde börja spara redan under studierna. Idag har hon ett eget boende med låga driftskostnader. Hon veckohandlar och lagar storkok utifrån butikens kampanjpriser. Kläder och heminredning handlar hon bara när det är rea alternativt på second hand.

Annons

– Det gäller att hela tiden ligga steget före. Vet jag att jag behöver en ny vinterjacka nästa säsong så passar jag på att köpa den när det är utförsäljning efter vintern och sparar den till nästa säsong. Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna.

Ändå upplever hon inte att hon göra några uppoffringar, utan lever ett rikt liv.

– Jag är så himla tacksam över livet, att jag själv, min familj och mina vänner är friska och få må bra det är det viktigaste för mig.

Dessutom brinner Maria för den cirkulära ekonomin.

– Mitt bästa spartips är att leva lokalt och ta tillvara på det naturen har att erbjuda. Bo så du har närhet till jobb, skola och affär. Jag själv försöker välja att åka kollektivt. Lev mer hållbart, det är bättre både för miljön och för vår plånbok. Handla begagnat och lägg hellre pengar på upplevelser som skapar minnen än prylar som ger kortsiktig lycka.

– Kvinnor är bättre än män på att månadsspara, menar Maria Johansson.
– Kvinnor är bättre än män på att månadsspara, menar Maria Johansson.Foto: Privat

Marias bästa spartips i vardagen

* Börja månadsspara.

* Handla second hand istället för nytt.

* Se över dina boendeutgifter. Kanske kan du skaffa ett billigare boende.

* Skapa en veckomatsedel utifrån affärernas kampanjpriser och gör sedan en stor veckohandling utifrån den.

* Matlåda istället för dyra uteluncher.

* Sluta scrolla eller gå i butiker. Då skapar du ett begär efter saker som du inte behöver.

* Skapa andra värden i livet än de materiella. Naturen, hälsan och relationerna är det viktigaste och det behöver inte kosta några pengar alls.

Så bygger du din aktieportfölj

1. Börja månadsspara.

2. Bygg först en buffert i ett sparkonto med sparränta.

3. Börja därefter med att spara i globala aktieindexfonder med en låg avgift alternativt, genom en sparrobot eller i några olika investmentbolag.

4. När du har etablerat ovan sparande, kan du köpa några enskilda aktier som ett sätt att lära dig mer om aktiemarknaden.

5. Håll i och håll ut. Tiden är småspararens bästa vän. Med ett ökat sparkapital och ränta-på-ränta-effekten kan alla bli rika över tid.

Janna Li HolmbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons