Annons
Kultur

Adam, 20, från Växjö får stipendium för sin idé

Växjö • Publicerad 30 september 2023
Adam Gustafsson från Växjö får Bokusstipendiet 2023.
Adam Gustafsson från Växjö får Bokusstipendiet 2023.Foto: Pressbild

I fjol instiftades Bokusstipendiet som riktar sig till studenter som verkar för läsfrämjande. Stipendiet går till en person som har hittat sätt att sprida läsintresset till fler, driver projekt som gör att fler barn kan läsa eller har en bra idé för att öka läsandet.

Årets mottagare av Bokusstipendiet är 20-årige Adam Gustafsson från Växjö. Han studerar digital tjänsteutveckling på Luleå tekniska universitet och har tagit fram ett appkoncept som går ut på att använda tekniken som hjälpmedel och motivator till att läsa pappersböcker snarare än att ersätta pappersböcker med digitala böcker.

Annons

Appen Prosa ska använda sig av en AI-språkmodell för att följa läsaren genom läsningen och generera frågor och spel baserat på var i boken läsaren befinner sig.

– Läsglädje för mig handlar om att nyfiket utforska nya områden, ämnen och berättelser. Läsningen behöver kunna engagera, och därför tror jag att det är viktigt att det finns många olika sätt att utforska läsande och litteratur på. Läsning kan främjas och förstärkas med hjälp av teknik, och det är i gränssnittet mellan pappersböcker och teknik som Prosa finns. Med hjälp av Bokusstipendiet har jag möjlighet att utforska hur Prosa skulle kunna bli verklighet och det är väldigt roligt, säger Adam Gustafsson.

Bokusstipendiet är på 50 000 kronor och Adam Gustafsson hyllas av Bokus för sin idé.

– Adam visar med sitt koncept Prosa hur tekniken, i stället för att ses som ett konkurrerande medium till läsning, kan användas för att förstärka och motivera till traditionell läsning av pappersböcker. Läsning och läsförståelse är så otroligt viktigt genom hela livet, säger Cecilia Helsing, marknads- och kommunikationschef på Bokusgruppen samt juryns ordförande.

Fakta

Juryns motivering

”Med en vision om att innovation och design kan göra världen både bättre och roligare, har Adam Gustafsson på ett genomtänkt och inspirerande sätt tagit sig an läsfrämjande. Hans appkoncept syftar till att göra läsning av pappersböcker både mer engagerande och intressant. Med kunskap, nyfikenhet och lärande i fokus är vi övertygade om att Adam har goda förutsättningar att utveckla sin idé och på så sätt främja läsningen i samhället.”

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons