Annons

Clabbe skapar discotryck i Växjö

De bästa danshitsen från 70-, 80- och 90-talet. Det står på programmet när Claes ”Clabbe” af Geijerstam gästar Kök11 och kör ”Rakt över disc”. DJ-legenden utlovar tretimmars discofest.
– Jag läser av publiken och ser vilken musik som går hem. Bra svenska allsångsvänliga låtar är alltid ett bra sätt att hotta upp dansgolvet.
Växjö • Publicerad 7 november 2023
Tre timmars discofest med hits från 70-, 80- och 90-talet utlovas av Claes ”Clabbe” afGeijerstam när han kör ”Rakt över disc” på Kök11 lördagen 11/11.
Tre timmars discofest med hits från 70-, 80- och 90-talet utlovas av Claes ”Clabbe” afGeijerstam när han kör ”Rakt över disc” på Kök11 lördagen 11/11.Foto: Blekinge Läns Tidning

Lördag 11/11 på Kök11. Det är sifferkombinationen som gäller när Claes af Geijerstam, alias Clabbe, gästar Växjö och kör ”Rakt över disc”.

– Kul siffergrej. Jag får sätta ihop en lista med låtar som innehåller mycket ettor. Eller så spelar jag låtar som varit nummer ett!

Annons

Clabbe slog igenom på 1960-talet som gitarrist och låtskrivare i Ola and the Janglers, ett av de allra första svenska popbanden.

– Vi var pionjärer. Det fanns ingen svensk popmusik innan, så vi fick pröva oss fram. Ingen visste någonting om hur man fixade gitarrer eller gjorde turnébokningar.

Det måste ha varit en fantastisk spännande tid?

– I backspegeln var det en fantastisk kul och legendarisk tid med mängder av pophjältar, men just då var det ofta ganska tufft. Popmusik betraktades som en övergående fluga och många i samhället såg ner på oss långhåriga gitarrspelare. Det var knappt vi fick åka tunnelbana och ibland blev vi hotade med stryk. Vi fick kämpa för att få spelningar och att få ut gaget.

Clabbe var med och banade vägen för popmusikens genombrott. Senare på 70-talet var han bland annat ljudtekniker åt ABBA och vann dessutom Melodifestivalen med Göran Fristorp 1973 med ”Sommar´n som aldrig säger nej”. För många är han dock allra mest förknippad med radioprogrammet ”Rakt över disc”, som med disco och svängig poprock i kombination med Clabbes snappa prat blev den självklara partyhöjaren på 80-talet. Det konceptet är fortfarande gångbart 40 år senare.

– Jag kör en turnévända med ”Rakt över disc” med jämna mellanrum. Jag börjar ofta med funkig 70-talsdisco som sedan går över till de syntpoppiga 80-talshitsen innan det är dags för 90-talets eurodisco med E-type och Dr Alban. Som final händer det även att jag kör nyare musik som Rihanna och Lady Gaga-remixar. Men fokus är på 70-, 80- och 90-talet.

Hur får man upp stämningen på dansgolvet?

– Det gäller att läsa av gästerna. Jag börjar alltid direkt med att kolla vilka som är på plats. Vad behöver de där killarna eller gubbarna i baren för att svänga loss, en rocklåt eller kanske något buggigt? Några svenska allsångsvänliga låtar i början får alltid upp pulsen på dansgolvet.

Clabbe har mängder med låtar på sina listor men vilka artister som är poppis går ofta i vågor.

– Exempelvis Madonna och Michael Jackson var helt stendöda ett tag, men nu är de på väg tillbaka. Lika a virgin och Black or white finns med på spellistorna igen.

Annons

Från Växjö har Clabbe många minnen. Framför allt kopplat till legendariska dansstället Oléo på 80-talet och ännu tidigare diskoteket Barbarella.

– Där var vi en gång och spelade med bandet Marsfolket. Vi hade druckit en del bärs innan och mellan två låtar mitt under konserten gick basisten Mike Watson iväg till toaletten. Det märkte inte Björn Skifs utan drog igång nästa låt och blev väldigt förvånad och upprörd när vi plötsligt spelade utan basist.

Men det allra starkaste Växjö-minnet för Clabbe är från Vårruset.

– Under 10 år var jag diskjockey där vid Växjösjön och hjälpte löparna att ta sig i mål. Fantastiskt kul!

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons