Annons
Kultur

Då öppnar Utvandrarnas hus igen

Växjö • Publicerad 16 juni 2021
Vilhelm Mobergs Remington finns på Utvandrarnas hus i Växjö.
Vilhelm Mobergs Remington finns på Utvandrarnas hus i Växjö.Foto: Kulturparken Småland

Utvandrarnas hus öppnar igen lördag 19 juni. I samband med detta öppnas tre utställningar.

– Efter en tid med stängning på grund av utställningsarbete vill vi återigen hälsa välkommen till Nordens största institut för nordamerikaemigration. Utvandrarnas hus invigdes av författaren Vilhelm Moberg i augusti 1968 och i byggnaden finns utställningar, arkiv, bibliotek och forskningsverksamhet inom området amerikaemigration. Varje år besöks Utvandrarnas hus av tusentals besökare och det är ett självklart besöksmål för svenskamerikaner i jakten på sitt ursprung, skriver Kulturparken Småland i ett pressmeddelande.

Annons

I Mobergrummet visas Moberg och utvandrarna, som har uppdaterats och fått ny kostym. Här kan besökare uppleva Vilhelm Mobergs skrivarstuga och fördjupa sig i Mobergs författarskap och livsöde med fokus på utvandrarromanerna.

I utställningshallen visas under sommaren 2021 utställningen Årets Svensk-Amerikan. Utställningen är producerad av Vasa Orden av Amerika i Sverige och berättar om de personer som blivit utsedda till Årets Svensk-Amerikan. Vasa Orden har årligen sedan 1960 utnämnt en Årets Svensk-Amerikan för att uppmärksamma den svenska utvandringen till Nordamerika. Utmärkelsen ges till en svensk som verkat i USA/Kanada och gjort insatser som bevarar och påminner om de band som finns mellan länderna.

Sist men inte minst öppnar även utställningen Med svenska rötter, som ger en glimt av ett flertal olika emigrantöden. Några är välkända och några är mindre kända. Visste du att Oscar Hedström från Lönneberga i Kalmar konstruerade den första motorcykelprototypen till Indian Motocycle Company, och att han 1903 slog hastighetsrekord på motorcykel med 90 km/h? Eller att en av förgrundsgestalterna inom tidigt simhopp i Amerika var svenska Margareta "Greta" Johansson som vann Sveriges första kvinnliga OS-guld 1912?

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons