Annons

De laddar inför årets stora konsthändelse: ”Behövs mer än någonsin”

Den 7-8 oktober är det dags för Växjö konstrunda. Totalt 40 konstnärer medverkar och på fredagskvällen, den 6 oktober, blir det invigning och gemensam vernissage på Växjö konsthall.
– I dessa dystra tider behövs konsten mer än någonsin, säger konstnärerna Lena Agermark och Catharina Ateva.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2023 • Uppdaterad 11 oktober 2023
Den 7-8 oktober är det dags för Växjö konstrunda men redan den 6 oktober är det vernissage och invigning. Växjö kommuns nya kulturchef Christina Dahlgren håller invigningstalet.
Den 7-8 oktober är det dags för Växjö konstrunda men redan den 6 oktober är det vernissage och invigning. Växjö kommuns nya kulturchef Christina Dahlgren håller invigningstalet.Foto: Anna Nordström

Ett utmärkt tillfälle att upptäcka och fördjupa sig i Växjös konstliv. Dessutom så innebär Växjö konstrunda en mångfald av uttryckssätt, allt från måleri och foto till installationer, skulpturer och textilkonst. Totalt medverkar 40 konstnärer.

– Det är fler än vanligt. Bland annat fyra nya namn, berättar Linda Sandell Belin, ordförande i Växjö konstrunda.

Annons

Nykomling men likväl meriterad är Catharina Ateva, som ställde ut på Liljevalchs vårsalong 2022.

– En livskris för några år sedan fick mig att satsa på konsten. Jag gick in i väggen och fick utmattningssyndrom. Konsten blev ett sätt för mig att läka. Jag kände att jag mådde bra av färg.

Catharina målar i akryl och motiven är mestadels småländsk natur, fast med en mycket egen touch.

– Jag skruvar till ett extra varv när jag målar naturen.

En helg i konstens tecken. Totalt medverkar 40 konstnärer på Växjö konstrunda, säger LinaSandell Belin, Rebecca Rappner, Catharina Ateva, Emilia Linderholm, Maria Ahl Zanier ochLena Agermark.
En helg i konstens tecken. Totalt medverkar 40 konstnärer på Växjö konstrunda, säger LinaSandell Belin, Rebecca Rappner, Catharina Ateva, Emilia Linderholm, Maria Ahl Zanier ochLena Agermark.Foto: David Färdigh

Catharina och ytterligare åtta konstnärer kommer att ställa ut i Gamla Badhuset på Västergatan, en lokal som blev något av en räddningsplanka när såväl Stadsbiblioteket som Kulturparken Småland bygger om och inte kunde erbjuda utställningsplats.

– Det var bekymmersamt ett tag men fotografen Anders Bergön sökte febrilt hela sommaren och lyckades få till en bra lösning med Gamla Badhuset, säger Lina.

Bland veteranerna på Växjö konstrunda finns Lena Agermark, som ställer ut i sin ateljé Mormorshuset och som menar att konstrundan behövs mer än någonsin.

– I dessa dystra tider behöver vi färgklickar och färgsprakande upplevelser.

Rutinerad är också Maria Ahl Zanier, som konstaterar att hon kommer jobba in i det sista innan deadlinen med sina verk.

– Men det är en del av utmaningen och uppladdningen.

Annons

Maria ingår i ett gäng på totalt sju konstnärer som utgör ”Vi på landet”.

– Vi håller öppet våra ateljéer i trakterna runt Tolg och Berg.

I gruppen ingår också Emilia Linderholm, som förutom att ställa ut även kommer att sjunga på vernissagen på fredagskvällen. Just invigningsceremonin i Växjö konsthall är en viktig del av konstrundan menar hon.

– Alla konstnärer visar upp var sitt verk. Ett bra tillfälle för besökarna att få en överblick. Men det är även kul för oss konstnärer eftersom vi får möjlighet att träffas. Det blir nästan som en konstnärs-konferens!

En nyhet för i år är att samlingsutställningen på Växjö konsthall pågår en hel vecka till och med 14 oktober. Det blir också en frågerundan Konstkul i konsthallen, skapad av fotografen och pedagogen Anna Nordström. Dessutom anordnas en temautställning i konsthallens lilla sal.

– Temat där är ”skiftningar”. Alla vi 40 konstnärer har fått tolka begreppet skiftningar, berättar Rebecca Rappner.

Berglund Magnusdottir

Maria Ahl-Zanier

Ann Olbers Croall

Irene Jarz

Anders Bergön

Rebecca Rappner

Catharina Ateva

Ulla-Britt Stenfelt

Linnéa Andersson

Anders Olsson

Kajsa Dahl

Berndt Larsson

Monika Lundin

Lisbeth Sandvall

Johanna Elbe

Peder Gowenius

Lena Agermark

Emilia Linderholm

Mats Aronsson

Ola Johansson

Aino Gate

Lena Hoel Aldén

Anders Allard

Anna Nordström

Pelle Wahlgren

Jenny Eneroth

Lina Sandell Belin

Helena Andreasson

Bodil Hörlén

Katarina Snögren

Lina Aronsson

Horst Eckhardt

Åsa Ring

Hillebil Andersen

Lars R Johansson

Joakim Larnö

Eva Larsen-Andersson

Vivianne Otsa

Toni Sjö

Hanna Virdarson

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons