Annons
Kultur

Fem böcker från 2023 att starta det nya året med

Under 2023 släpptes ett stort antal omdiskuterade böcker och Oskar Kroon från Växjö vann för andra gången Augustpriset. Till 2024 har vi bett Andreas Dahl, dramapedagog och regissör som älskar att läsa böcker, att tipsa om fem böcker från 2023 att inleda det nya året med. Kanske hittar du en ny favorit bland tipsen?
Växjö • Publicerad 7 januari 2024
Detta är en recension i Vxonews. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

”Bestseller” av Pascal Engman

Pascal Engman.
Pascal Engman.Foto: Anna-Lena Ahlström

Pascal Engman är med sin vassa blick för samhällsaktuella fenomen och sitt sätt att skriva en av mina favoriter bland deckarförfattarna.

I ”Bestseller” får vi följa Vanessa Frank som utreder mordet på en mycket känd författare. Det visar sig snart att han haft kontakter inom kriminella nätverk som källor till sina böcker. Vanessa misstänker att motivet till mordet kan finnas i författarens kommande bokprojekt och en intensiv jakt tar sin början.

Annons

Det blir som vanligt när Pascal Engman skriver, ett högt tempo och ett fenomenalt driv i berättandet med korta kapitel som ofta avslutas med en cliffhanger som gör att den är omöjlig att lägga ifrån sig!

”Bestseller” är den sjätte boken i serien om Vanessa Frank men den går utmärkt att läsa fristående.

bild 1/1
Bestseller är den sjätte boken i serien om Vanessa Frank.

”Vandrande själar” av Cecile Pin

Cecile Pin.
Cecile Pin.Foto: Ariane Lebon

”Vandrande själar” är Cecile Pins debutroman. Och vilken debut hon gör! Historien bygger löst på hennes mammas liv och handlar om en familj inleder en riskabel resa som båtflyktingar från Vietnam. De tre äldre av syskonen åker före och deras föräldrar och yngre syskon ska komma strax där efter. Men en tragedi inträffar och de tre syskonen som åkte först blir föräldralösa. Vi får följa dem på väg mot England, i flyktingläger och förläggningar. Denna bok är som ingen annan jag läst kring flykt och migration. Den är såklart mörk, sorglig och väldigt drabbande men framförallt är den vacker och poetisk där hopp och styrka ständigt finns närvarande.

Den blir aldrig tung att läsa och språket samt formen den är skriven i gör att du vill vara tillsammans med denna bok länge, länge.

”Vandrande själar” är översatt till svenska av Peter Samuelsson.

bild 1/1
”Vandrande själar” av Cecile Pin.

”Systrarna” av Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen KhemiriFoto: Max Burkhalter

För dig som vill ta dig an en stor och riktigt välskriven familjeberättelse är ”Systrarna” ett perfekt val. Boken sträcker sig över trettio år där vi får följa Jonas under hans uppväxt och liv samt tre mytomspunna systrar som flyttar till hans kvarter och vars liv sedan på olika sätt flätas samman genom åren.

Familjeband, främlingskap och flykt är några av de stora teman som finns i boken och även om det kan låta tungt så är boken skriven med en lätthet att läsa och en stor dos humor.

Har du läst Jonas Hassen Khemiri tidigare kommer du inte att bli besviken. Är det din första gång - grattis! Hans stil, precision, humor och känsla för språket finns ständigt närvarande i denna över 700 sidor långa roman som man sugs in i redan efter några sidor. Det är starkt, skarpt och väldigt vackert skrivet.

”Systrarna” var nominerad till Augustpriset 2023 i den skönlitterära klassen.

bild 1/1
”Systrarna” - en bok av Jonas Hassen Khemiri.

”Älskade Bror - en rapport från gängvåldets Sverige” av Lisa Dos Santos

Lisa dos Santos.
Lisa dos Santos.Foto: Gabriel Liljevall

Här får man på ett unikt sätt inifrån följa kampen mot ett av våra största samhällsproblem, gängkriminaliteten. Åklagare Lisa Dos Santos är ute på en löprunda när hon springer förbi en blodpöl. Det visar sig att en ung man lurats dit och skjutits ihjäl. Mordutredningen hamnar sedan på Lisas bord och vi får följa den hela vägen till åtal och dom. Vi får även vara med Lisa och hennes kollegor i vardagen på åklagarmyndigheten och följa hennes kamp mot både gangsteradvokater och den grova brottsligheten.

Annons

”Älskade bror” är en välskriven och nära fackbok med ett inifrånperspektiv som gör boken oerhört spännande och intressant att läsa.

”Älskade bror - en rapport från gängvåldets Sverige” var nominerad till Augustpriset 2023 i den facklitterära klassen.

bild 1/1
"Älskade bror - en rapport från gängvåldets Sverige", en bok av Lisa Dos Santos

”Vitsippor och pissråttor” av Oskar Kroon med illustrationer av Hanna Klinthage

Oskar Kroon har skrivit boken och Hanna Klinthage har gjort illustrationerna.
Oskar Kroon har skrivit boken och Hanna Klinthage har gjort illustrationerna.Foto: Andreas Sundbom

Augustprisvinnaren i barn- och ungdomsklassen från förra året är ett måste att läsa. Oskar Kroon skriver fint och starkt om syskonkärlek, utanförskap, mobbing och vänskap utan att för en sekund väja för det allvarliga och svåra. Vi får följa Kaj, lillebror till Krister, som utsätts för grov mobbning. Vi får följa hans förtvivlan och otillräcklighet som blandas med modet som uppstår när någon som står dig riktigt nära behandlas illa. Vi får följa vänskapen mellan Kaj och hans bästa vän Naima och hur de två tillsammans skapar en plan på hämnd. En hämnd mot Kristers plågoande. I berättandet finns hela tiden humorn närvarande mitt i det svarta, vilket gör det ännu svårare att värja sig. Detta är en bok jag kommer att bära med mig länge och som jag hoppas att många läser med sina barn.

”Vitsippor och pissråttor” rekommenderas för åldrarna 6-9 år.

bild 1/1
”Vitsippor och pissråttor” av Oskar Kroon och Hanna Klinthage.
Andreas Dahl
Annons
Annons
Annons
Annons