Annons
Kultur

Fredrik Lindström till Växjö med ny show

Folkbildaren, programledaren och komikern Fredrik Lindström har tidigare gjort stora succéer med föreställningar som ”Svenskar är också människor!”, ”Mänskligheten” och ”Ljust & Fräscht”. I vår åker den mångfaldigt prisade profilen på en ny turné med nyskrivna ”Stora Dialektshowen” tillsammans med Helena Lindegren.
Växjö • Publicerad 17 december 2023
Fredrik Lindström och Helena Lindegren åker på turné tillsammans med nyskrivna ”Stora Dialektshowen”.
Fredrik Lindström och Helena Lindegren åker på turné tillsammans med nyskrivna ”Stora Dialektshowen”.Foto: Robert Eldrim

Den 16 maj kommer de till Växjö konserthus och det blir specialskrivet material för varje ort som de besöker. De ska dissekera frågor om varför dialekter finns och varför de låter som de låter. Det beskrivs som en ”rolig, sketchig och faktabaserad show där publiken får en genomgång i de stora frågorna men också grotta ner sig i sina egna dialekter”.

– Det här blir den första föreställningen jag gör om språk. Jag har märkt hur intresserade folk är av ämnet och det finns alltid tusen frågor om varför det finns dialekter, varför pratar man olika och var olika ord och uttryck kommer ifrån. Nu får jag äntligen göra en publikföreställning på det här temat, och dessutom möjlighet att anpassa showen varefter vi är! Ungefär en tredjedel av föreställningen är varje kväll speciellt utformad för orten ifråga och fokuserar på den lokala dialekten, säger Fredrik Lindström.

Annons

Fredrik Lindström är en av Sveriges mest profilerade språkexperter och har skrivit boken ”100 svenska dialekter”. Det blev startskottet för arbetet med ”Stora Dialektshowen” som han gör med Helena Lindegren.

– Helena är en alldeles perfekt sidekick! Hon kan sjunga, dansa, spexa och kommer lyfta showen till nya höjder. Hon har också mycket erfarenhet av improvisation och det är perfekt, eftersom varje kväll kommer att bli annorlunda i den här showen. Och så är hon förstås en jäkel på att härma dialekter, säger Fredrik Lindström.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons