Annons
Kultur

Hanna berättar och förmedlar med illustrationer

Äventyrskartor, sagovärldar och berättelser inspirerad av gammal folktro. Hanna Virdarson från Alvesta gillar att med penna och pensel förmedla upplevelser och känslor och tar gärna betraktarna in i andra världar.
– Min stora dröm är att illustrera barnböcker.
Växjö • Publicerad 25 april 2023
Min stora dröm är att illustrera barnböcker, säger Alvestabon Hanna Virdarson som förmedlar berättelser och känslor genom teckningar och måleri.
Min stora dröm är att illustrera barnböcker, säger Alvestabon Hanna Virdarson som förmedlar berättelser och känslor genom teckningar och måleri.Foto: David Färdigh

När vi träffar Hanna så är hon på väg till Växjö Konstrundas årsmöte. Planeringen inför höstens evenemang pågår och Hanna har så smått börjat fundera på ett tema.

– Kanske att det blir ett sago-tema. Jag är intresserad av gammal folktro och särskilt de varelser som finns i sägnerna. De säger väldigt mycket om hur folk levde och människans relation till naturen.

Annons

Har du någon favorit bland varelserna?

– Sjöjungfrun. Jag har alltid haft en skräckblandad kärlek till vatten. Som liten älskade jag att bada men var samtidigt rädd för vad som gömde sig i vattnet. Jag föreställde mig att det fanns ål under bryggan och under treans trampolin i Växjö simhall dolde sig en vithaj. För mig representerar sjöjungfrun både friheten att simma runt men samtidigt också det farliga och oförutsägbara under vattenytan.

Hanna har alltid tyckt om att teckna och måla, men länge såg hon det som en hobby snarare än ett yrke. Vändpunkten kom en sommar på Åland när hon jobbade som hotellvärdinna.

– Jag kände att jag valt fel väg yrkesmässigt. Hotellägaren, som hade sett mig göra teckningar, gav mig en dag några böcker av illustratören och barnboksförfattaren Per Gustavsson som var stamgäst på hotellet. Jag minns att jag satt på de åländska klipporna och både skrattade och grät när jag läste hans böcker. Och så kände jag tydligt – det är ju illustrationer och böcker jag vill ägna mig åt på riktigt!

Hanna lämnade hotellbranschen och valde istället att utbilda sig till illustratör. Det blev Ringling Collage of Art and Design i USA, där hon 2018 tog examen.

– Den utbildningen var berättarfokuserad och passade mig väldigt bra.

För det är berättande i form av teckningar och målningar som Hanna brinner för.

– Illustrationerna är mitt sätt att ge utlopp för upplevelser och känslor. När jag är ute och reser samlar jag på mig intryck som sedan måste få komma ut genom skisser, teckningar och målningar.

Här saknas innehåll

Hur skulle du vilja beskriva din stil?

– Jag brukar säga att jag saknar egen stil. Jag är så rastlös i mitt skapande. När jag hittat en stil så brukar jag försöka bryta mig loss och testa på något annat. Men mina vänner säger att de kan känna igen mina illustrationer på de runda formerna och på att formspråket kombinerar det vackra med det kusliga och mörka.

Annons

Den härligt flödande detaljrikedomen är också utmärkande för Hannas bilder.

– Ja, men ibland måste jag bromsa mig själv. Blir det för många detaljer riskerar helheten bli för kaotisk.

Förutom fria egna illustrationer har Hanna under åren gjort teckningar och målningar på uppdrag. 2020 skapade hon exempelvis affischbilden för Kulturnatten i Växjö och sommaren 2021 illustrerade hon den äventyrskarta som finns tillgänglig för besökarna på Åsnens nationalpark.

– Idén är utformad av Lars Arvidsson och bygger på att besökarna i nationalparken scannar in QR-koder och då får upp bilder med olika uppdrag där man kan samla in poäng. Det blir som ett familjeäventyr.

Har du något framtida drömprojekt?

– Min stora dröm är att illustrera barnböcker, båda egna och åt andra. Det vore fantastiskt att skapa och förmedla samma starka upplevelser för läsarna som jag själv kände när jag satt på den där klippan på Åland och läste Per Gustavssons böcker.

Fakta

Hanna Virdarson

Yrke: Illustratör. Både tecknar, målar och skulpterar.

Bor: I Alvesta med partnern Viktor och dottern Vilda.

Utbildad: På Ringling Collage of Art and Design i USA.

Känd bild: Gjorde affischen till Kulturnatten i Växjö 2020.

Favoritmotiv: Jag fascineras av gamla folksagor och de mytologiska varelser som finns i sägnerna.

Tecknar husdjur: Ett av mina uppdrag var att teckna folks hundar. Att ta fram deras karaktärsdrag och personligheter var väldigt roligt.

Inspiratörer: Många! Bland annat Mark Zug och Audrey Benjaminsen. Dom är duktiga på penselföring, att använda linjer och att utmejsla karaktärer.

Dröm: Att få illustrera egna och andras barnböcker.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons