Annons

Hilda från Växjö vann danska Mello: ”Det känns stort”

Det blir minst en kronobergare som tävlar i Eurovision Song Contest i Liverpool 2023. I helgen avgjordes den danska motsvarigheten till Melodifestivalen och vinnarlåten är skriven av bland annat Hilda Stenmalm från Växjö.
– Det blev mycket skrik och hopp, säger hon.
Växjö • Publicerad 13 februari 2023

Här saknas innehåll

I maj avgörs Eurovision Song Contest i Liverpool och allt fler länder har dragit igång sina nationella uttagningar. Sverige har haft två av fyra deltävlingar, Norge har redan bestämt sin representant och i helgen avgjordes Dansk Melodi Grand Prix.

Årets danska vinnarbidrag heter Breaking My Heart och framförs av Reiley. Låten är skriven av artisten själv som är från Färöarna, Sivert Hjeltnes Hagtvet och Bård Mathias Bonsaksen från Norge samt Hilda Stenmalm från Växjö.

Annons

– Det är verkligen en kul grej. Jag skriver så mycket låtar och det här är en låt som verkligen representerar det jag tycker är kul att göra. Jag tycker att det känns fint att låten blev så bra mottagen, säger 26-åriga Hilda.

Hilda Stenmalm från Växjö har skrivit vinnarbidraget i danska motsvarigheten till Melodifestivalen.
Hilda Stenmalm från Växjö har skrivit vinnarbidraget i danska motsvarigheten till Melodifestivalen.Foto: Privat

Åtta låtar tävlade i den danska finalen och de tre som gick fick flest röster i den första omgången gick till en så kallad superfinal där tittarna och en jury hade halva makten vardera. Reiley och Breaking My Heart fick 43 procent av rösterna totalt, vilket alltså räckte till en seger.

– Låten är rakt in i popbenmärgen. Jag tror att kombinationen av att låttexten handlar om hopplös kärlek men att musiken ändå är upplyftande passar bra. Det blir liksom gråtdans och befriande. Det är inte bara deppigt eller skitglatt.

Hur kändes det när det stod klart att ni vann?

– Det blev mycket skrik och hopp. Vi var så nervösa när röstningen skulle avgöras och det var ju på danska så vi förstod inte allt. Men när det blev klart sprang vi fram och kramade varandra.

Låten skrevs över zoom under pandemin och det var första gången som låtskrivarna fick träffa artisten Reiley fysiskt.

Låten Breaking My Heart ska nu representera Danmark i Eurovision Song Contest som i år arrangeras i Liverpool då fjolårets vinnare Ukraina inte kan arrangera tävlingen i hemlandet på grund av Rysslands invasion.

– Det känns stort att få tävla med låten i Eurovision. Vi har aldrig jobbat med Mello tidigare och det var en liten chock att vi fick vara med. Reiley har mycket personlighet vilket kan gynna honom och jag har stor tro och känner mig väldigt trygg med allt. Jag gillar låten och numret och det ska bli kul att få representera Danmark även om det är ett stort ansvar.

Det blir för en betydligt större publik än i Danmark...

– Ja, det är nästan lite för stort för att ta in.

Annons

Hilda Stenmalm har själv släppt flera egna låtar som artist och var som 17-åring med i den norska motsvarigheten till Melodifestivalen 2014. Men sedan ett par år tillbaka ligger hela hennes fokus på att vara låtskrivare.

– Att stå på scenen var det bästa jag visste till jag var 15-16 år men sen fick jag nog av den branschen på olika planer och jag hittade till skrivandet. Från den dagen jag aktivt började skriva till andra kände jag att det är det här jag vill göra. Det bästa jag vet är att få sitta i studion och skriva.

Kommer du släppa någon mer egen musik framöver?

– Nej, jag tror inte det. Jag älskar att skriva låtar till andra och låta dem stå i rampljuset. Jag ska aldrig säga aldrig men jag tror inte jag kommer släppa egen musik igen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons