Annons
Kultur

Hon är Växjö kommuns nya kulturchef

Växjö • Publicerad 11 januari 2023

Sedan september har Växjö kommun sökt efter en ny kulturchef. Nu är det klart vem som tar över tjänsten. Linnéuniversitetets Christina Dahlgren.

– Christina arbetar i dag som kulturchef på Linnéuniversitetet, eller de har en annan mer akademisk titel. Hon är en erfaren och duktig chef med adekvata utbildningar, berättar Tomas Ekelius, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun.

Annons

Vad gjorde att ni föll för Christina?

– Hon drivs av att hitta spännande möten och samarbeten. Vår förhoppning är att hon kommer hitta nya vägar att samverka, både inom min förvaltning och i hela Växjös kulturliv.

Christina Dahlgren tillträder som kulturchef för Växjö kommun 1 april 2023. Hon har en magisterexamen inom medie- och kommunikationsvetenskap och har varit anställd på Linnéuniversitetet sedan 2007.Foto: Linnéuniversitetet

Christina Dahlgren är director artium på Linnéuniversitetet och ansvarar där för Det kulturella universitetet. Hennes ansvarsområde innefattar kultur på universitetet, projekt där konst och vetenskap möts samt samverkan med extern kulturverksamhet.

Processen med att hitta en ny kulturchef för Växjö kommun påbörjades i september. Kommunen anlitade ett rekryteringsbolag som presenterade ett 40-tal kandidater.

– Det är alltid en svår process. 40 kandidater bakades ner till en lista på 7, som sållades ner till 4 och sedan 2 slutkandidater. Jag hade även synpunkter från vad som blir kulturchefens kollegor och underställda i beaktning när jag fattade beslutet.

1 april tillträder Christina Dahlgren som kulturchef för Växjö kommun.

Vad är Christinas bästa kvaliteter?

– Hon är en trygg och tydlig chef och ledare som lyssnar på de runt omkring sig och vågar fatta beslut. Christina är rotad i kulturlivet och har en bred blick på kulturen. Hon förstår vad kommunen gör för kulturlivet.

Hur är känslan inför hennes tillträde?

– Att det här kommer bli riktigt bra.

Tomas Ekelius tror starkt på att kommunens olika kulturinstitutioner och aktörer ska samarbeta mer framöver. Han ser att kulturlivet har mycket att lära av idrotten i det avseendet. ”Ska vi se det rent praktiskt har vi en framtid framför oss med osäkra hyreskostnader och liknande. Att samarbeta mer kommer alla tjäna på.”Foto: Matilda Elfgaard
Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons