Annons

Huseby bruk laddar inför intensiv besökssäsong: ”Höga förväntningar”

Fler svenskar som semestrar på hemmaplan och en ökning av antalet utländska turister. Prognosen talar för en lyckad besökssommar på Huseby Bruk.
– Vi har höga förväntningar, säger turistguiden Johan Erlandsson.
Huseby • Publicerad 4 juni 2023 • Uppdaterad 5 juni 2023
Mycket talar för en bra turistsommar i Sverige. Vi tror på en ökning av både svenska och utländska besökare, säger Johan Erlandsson, turistguide på Huseby Bruk.
Mycket talar för en bra turistsommar i Sverige. Vi tror på en ökning av både svenska och utländska besökare, säger Johan Erlandsson, turistguide på Huseby Bruk.Foto: David Färdigh

Huseby Bruk tillhör de allra största turistmagneterna i Kronobergs län. Besökarna kan enligt Johan delas in i tre kategorier.

– Det är resenärer som stannar till på vägen för att avnjuta god mat i en vacker miljö, det är besökare som vill uppleva den fina naturen här och sen är det gruppen som känner till brukets historia och vill lära sig mer. När det gäller den sistnämnda kategorin märkte vi av ett tydligt uppsving härom året när det kom ut nya böcker och tv-dokumentärer om Husebyskandalen, och det håller fortfarande i sig.

Annons

Många faktorer talar för en besöksintensiv sommarsäsong på Huseby konstaterar Johan. Den svaga svenska kronan gör det dyrt för svenskarna att resa utomlands och många väljer att semestra på hemmaplan istället.

– Och kronkursen lockar också fler utländska turister till Sverige.

Dessutom talas det numera också om klimatturism.

– Många tycker att det blivit för varmt i södra Europa på somrarna och väljer Skandinavien istället.

Vad lockar då med Huseby? Självklart det vackra slottet och brukets rafflande historia.

– I sommar håller vi historiska guidningar både i slottet och på hela bruksområdet.

Dessutom pågår en mängd olika utställningar. Ett exempel är ”Johans stolar”. Näringslivsprofilen och möbelsamlaren Johan Sjöberg visar även i sommar ett urval av sin omfattande kollektion av svenska och framför allt småländska möbler. I utställningen ”Nyfiken på” visar sju framstående forskare spännande kunskap och forskningsrön på temat skog, vatten och hållbarhet.

– Det är avancerad forskning som visas på ett lättillgängligt och väldigt visuellt sätt och som vänder sig både till vuxna och barn.

På programmet står också teater. Den populära favoriten promenadteater återkommer med premiär den 24 juli.

– Skådespelarna gestaltar då den omtalade Husebyskandalen.

”Nyfiken på” är en av sommarens utställningar på Huseby. Den visar vetenskap på temat skog, vatten och hållbarhet på ett lättillgängligt och visuellt sätt.
”Nyfiken på” är en av sommarens utställningar på Huseby. Den visar vetenskap på temat skog, vatten och hållbarhet på ett lättillgängligt och visuellt sätt.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons