Annons

Internationellt uppmärksammad blockflöjtist kommer till Växjö

På torsdag kommer en av Sveriges främsta blockflöjtister till Växjö tillsammans med organisten Johan Hansson Lindström.
Tillsammans ger de konserten ”Näktergalen och Drottningen” där allt från 17-tal till musikaliska inslag från Växjö kommer att finnas med.
Publicerad 4 augusti 2023
Per Gross under senaste Växjöbesöket.
Per Gross under senaste Växjöbesöket.Foto: Karl Ljungberg

Per Gross är internationellt uppmärksammad som en av Sveriges främsta instrumentvirtuoser. Han har bland annat mottagit kungliga Solistpriset och spelat på flertalet festivaler runt om i världen. Bland annat i anrika ”Royal Albert Hall” i London. Nu kommer han till Växjö och Växjö domkyrka.

– I november 2021 var jag senast i domkyrkan och då spelade jag in en Bachkantat för SVT. I januari var jag solist med Växjös superbra orkester Musica Vitae. Jag ser fram emot att komma tillbaka, hälsar han.

Annons

Konserten heter ”Näktergalen och Drottningen” och kommer bjuda på allt från holländskt 1600-tal av Sweelinck och van Eyck till engelskt 16- och 1700-tal av bland annat Matthew Locke. Även nutida inslag kommer att finnas med, samt inslag med direkt koppling till Växjö. Vad det är vill han dock inte avslöja.

Gross hälsar att under konserten kommer blockflöjter av olika slag att möta orgelns hundratals pipor. Han menar att det finns en självklar länk mellan blockflöjten och orgeln då det i grunden är konstruerade på samma sätt. Kort och gott att en luftström klyvs mot en vass kant och på så sätt skapar ljud.

Konserten är ett sätt att visa symbiosen mellan de båda instrumenten.

– Domkyrkan har en suveränt fin barockorgel på läktaren samt en mycket bra kistorgel. Utmärkta förutsättningar för programmet Näktergalen och Drottningen, avslutar Gross.

Konserten äger rum den 3e augusti. Med sig har han Johan Hansson Lindström, organist i Vadstena-Dals församling.

Olle RydqvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons