Annons
Kultur

Jonasson tar världen till Värend

Efter att ha rest runt i tidigare romaner tar Jonas Jonasson världens till Värend. Nya boken heter ”Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet”.
Växjö • Publicerad 17 juni 2024
Författaren Jonas Jonasson gästade Smålandsposten under onsdagen den 12 juni.
Författaren Jonas Jonasson gästade Smålandsposten under onsdagen den 12 juni.Foto: David Johansson

Den nya romanen släpptes nyligen och i den får vi bland annat följa grisbondens son Algot Olsson och greve Gustav Bielkegren.

– Det är en pikaresk om Algot och en brokig skara i småländska Värend. Först går det illa för Algot, men han får nya vänner och tar strid mot greve Bielkegren. Under det förloppet får vi också ta del av den stora världen i den lilla, säger Jonas Jonasson till Smålandsposten.

Annons

Påhittiga Algot bränner brännvin till rallarna som drar järnväg förbi Vislanda.

– Jag har tagit hjälp av en god vän från förr, Lennart Johansson, vd på Kulturparken Småland. Han är ledande expert på svensk alkoholpolitisk historia. Jag skriver fiktion, han skriver forskning. I verkligheten hade rallarna inte kommit till Vislanda så tidigt som 1853 som jag skriver. Men som Lennart sa, de var nog ändå där och förberedde och röjde sly, säger författaren till Smålandsposten.

Efter att i tidigare böcker tagit oss runt i världen är det alltså världens tur att komma till Värend. Det berättade Jonas Jonasson mer om under ett författarsamtal på Smålandsposten tidigare i månaden. Totalt har han sålt uppskattningsvis 20 miljoner böcker och den nya romanen finns också som ljudbok. Uppläsare där är Stefan Sauk.

– Han började med att säga: helvete vad bra det här är! Det säger han inte om han inte menar det. Ännu vackrare var: Hur tycker du jag ska gestalta de här karaktärerna? Sedan gav han prov på hur Algot kunde låta på småländska.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons