Annons
Kultur

Klas Östergren bjuder in till sin litterära värld

Prisbelönta författaren Klas Östergren beger sig ut på turné i höst. Premiären sker på Växjö Teater den 21 september. Då delar han även scen med Mattias Alkberg, vars tidigare band The Bear Quartet tog sitt namn från jazzorkestern i Östergrens genombrottsroman Gentlemen.
– Vi har haft en del sporadisk kontakt genom åren men det här är första gången vi framträder tillsammans, berättar Klas.
Växjö • Publicerad 20 september 2023
Prisbelönta författaren Klas Östergren beger sig ut på Sverigeturné tillsammans med bland annat musikern Mattias Alkberg. Premiären sker på Växjö Teater den 21 september.
Prisbelönta författaren Klas Östergren beger sig ut på Sverigeturné tillsammans med bland annat musikern Mattias Alkberg. Premiären sker på Växjö Teater den 21 september.Foto: Charlie Drevstam

Med hyllade romaner som Gentlemen, Handelsmän och partisaner, Den sista cigaretten och Renegater har Klas Östergren vunnit en stor läsarskara. Episka och skickligt sammanvävda berättelser befolkade av kantstötta existenser är utmärkande för Klas författarskap. Nu beger han sig ut på en turné, där han tillsammans med sin vän och förläggare Stephen Farran-Lee ska samtala om författarens hantverk och såväl om skrivandet som läsandets konst.

– Jag blev tillfrågad och var först något tveksam eftersom jag varit runt ganska mycket de senaste åren och pratat om mina böcker. Men arrangörerna sa att det finns ett intresse och att samtala är ju något som ofta är roligt och underhållande, särskilt om det handlar om sådana saker som man tycker är angelägna och är mån om.

Annons

Samtalsprogram på tv har blivit något av en trend de senaste åren men Klas betonar att det här kommer bli något helt annat.

– I tv bygger samtalen ofta på att brännmärka folk eller att gråta ut. Jag och Stephen vill hitta en annan samtalston som förhoppningsvis publiken tycker är intressant och roande. Det ska handla allmänt om böcker, om läsande och vad jag inspireras av och hur jag skriver.

Du har gett ut romaner sedan 1975. Har du någon mall när du skriver eller har ditt arbetssätt förändrats genom åren?

– Tidigare hade jag alltid många och detaljerade pappersark runt omkring mig under arbetets gång. Mina romaner är ofta komplext uppbyggda med många utvikningar och då gäller det att ha rejält på fötterna. Men med erfarenhet och rutin så har det blivit något färre pappersark med åren. Särskilt gäller det de senaste böckerna. Dock är det alltid med samma spända osäkerhet som jag påbörjar en roman. Frågan som infinner sig är, varför ska just den här berättelsen skrivas?

Med sig på turnén har han förutom sin förläggare Stephen Farran-Lee även musikern Mattias Alkberg. Han slog igenom med indierockbandet The Bear Quartet, som tog sitt namn från jazzorkestern i Östergrens genombrottsroman Gentlemen. Genom åren har de haft sporadisk kontakt.

– Men det här är första gången vi framträder tillsammans på en scen.

Växjö har Klas Östergren besökt ett flertal gånger, såväl i officiella som privata sammanhang.

– Min yngsta dotter gick musiklinjen på Sankt Sigfrids folkhögskola och då var jag ofta och hälsade på i Växjö.

Klas konstaterar att staden har förändrats mycket.

– Ja, när jag var här på 80-talet så var Växjö en småstad, en liten köping i Småland. Nu är det en mer av en storstad. Jag har idel ljusa minnen från Växjö.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons