Annons
Kultur

Konsert i Växjö blir ett kärt återseende för Sara Parkman

Den 30 mars gästar den hyllade sångerskan och folkmusikern Sara Parkman Växjö Teater. Besöket i Växjö blir ett kärt återseende.
– Jag har väldigt fina minnen från både Kafé de Luxe, Tyrolen och Lilla Björka.
Växjö • Publicerad 28 mars 2023
Jag har många fina minnen från Växjö, berättar hyllade sångerskan och folkmusikern Sara Parkman som gästar Växjö Teater den 30 mars.
Jag har många fina minnen från Växjö, berättar hyllade sångerskan och folkmusikern Sara Parkman som gästar Växjö Teater den 30 mars.Foto: Josefine Stenersen Nilsson

En vanlig dag för Sara börjar ofta med en grötfrukost innan hon i mycket ledig klädsel tar sig ut i ateljén för att skapa musik och skriva. I längden kan det bli en ganska isolerad tillvaro och turnerandet utgör därför ett roligt och inspirerande avbrott i rutinerna.

– Att få komma ut och möta sin publik ger energi och glädje. Allt blir dessutom verkligt på ett helt annat sätt.

Annons

Med hyllade skivor som Vesper och fjolårets Eros Agape Philia så har Sara nått en bred publik. Hennes medverkan som husband i tv-programmet På spåret har också bidragit till genombrottet.

– Jag tycker det är särskilt roligt att publiken består av så många olika sorters människor. Det är allt från 15-åringar upp till 75-åringar.

Du beskrivs som en förnyare av folkmusiken, hur skulle du själv definiera din musik?

– Den svenska folkmusiken är själva fundamentet i det som jag gör, men sedan väljer jag att utforska och spela sådant som jag tycker är spännande och roligt.

Musik och övrig kultur är betydelsefullt för människor och särskilt i dessa kärva politiska tider menar Sara.

– Vi har idag ett kallt samhällsklimat där många människor inte får ta plats, antingen på grund av hudfärg eller av ekonomiska orsaker. Då blir musiken en välkomnande plats där alla kan mötas.

Våren och sommaren kommer innebära ett intensivt turnerande för Sara och hennes band. Till Växjö kommer hon torsdagen den 30 mars, något som blir ett kärt återseende.

– Jag har många fina minnen från Växjö-trakten. För sex år sedan när jag var med och turnerade med föreställningen Fäbodland så bodde vi i Växjö under en hel vecka. På den tiden hann vi exempelvis bli stammisar på Kafé de luxe, lärde känna Jacob Hector och Tyrolen-gänget och åkte ut och hälsade på Bullet-gitarristen Hampus Klang och alla hans höns.

Som stipendiat tillbringade också Sara 2020 en decembervecka i Elin Wägners Lilla Björka i Berg utanför Växjö.

– Mörkaste Småland gjorde verkligen skäl för namnet. Vädret var disigt och det fanns ingen snö som lyste upp utan allt var mörkt. Men det var ändå en givande vistelse och delar av materialet på min senaste skiva skrevs där.

Annons

I augusti 2021 spelade Sara i Östrabos trädgård, en sommarkonsert som blev en stor succé trots delvis tuffa förutsättningar.

– Tidigare på dagen hade det svenska damlandslaget i fotboll förlorat OS-finalen och jag hade dessutom besvär med hösnuva, men trots allt blev det en härlig kväll.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons