Mellochefen: ”Absolut vill vi komma till Växjö”

Vid fyra tillfällen har Melodifestivalen sänts från Växjö. Smålandsposten har pratat med den nya projektledaren som bekräftar att det kan bli en femte gång.
– Jag ser inga som helst problem med det, säger Anders Wistbacka.
Växjö • Publicerad 12 mars 2023
Melodifestivalen 2023 har säntss från Göteborg, Linköping, Lidköping, Malmö, Örnsköldsvik och Stockholm. Inom de närmaste åren kanske tävlingen hamnar i Växjö igen.
Melodifestivalen 2023 har säntss från Göteborg, Linköping, Lidköping, Malmö, Örnsköldsvik och Stockholm. Inom de närmaste åren kanske tävlingen hamnar i Växjö igen.Foto: Alma Bengtsson/SVT Melodifestivalen

Växjö är en del av Melodifestivalens över 60 år långa historia och var den första staden att ha en deltävling då formatet gjordes om 2002 och den ”nya” Melodifestivalen med turné, fyra deltävlingar, en semifinal (dåvarande Vinnarnas val och senare Andra chansen) och final skapades. Sedan dess har Växjö haft ytterligare tre deltävlingar, 2005, 2012 och 2017.

Smålandsposten har varit i kontakt med Anders Wistbacka, som i år gör sitt första år som projektledare för Melodifestivalen, för att fråga om hur chansen ser ut att det blir en femte gång i Växjö.

– Absolut vill vi komma till Växjö igen. Jag ser inga som helst problem med det. Vi vill komma till hela Sverige. Men vi har inte kommit dit än, jag är fortfarande på Mello 2023, säger Anders Wistbacka.

Han beskriver sin nya roll som Sveriges bästa jobb.

– Det är en stor ära att få göra det här. Det är ett program från 50-talet där svensk musikhistoria skapas. Det är jättemånga tittare som ser det som sitt program och man kan inte bara leka med det hur som helst. Det är väldigt kul men också ansvar att förvalta det här programmet.

Anders Wistbacka är ny projektledare för Melodifestivalen.
Anders Wistbacka är ny projektledare för Melodifestivalen.Foto: Calle Rydqvist

När Melodifestivalen var i Växjö 2002 tävlade artister som Barbados, Brandsta City Släckers och Méndez i Tipshallen. Tre år senare tävlade artister som Anne-Lie Rydé, Date, Nanne Grönvall och Caroline Wennergren i deltävlingen som också sändes från Tipshallen.

De två senaste gångerna som Melodifestivalen har arrangerats i Växjö har det sänts från Vida Arena. 2012 tävlade Sean Banan, Afro-Dite, Marie Serneholt och Loreen i Växjö och de allra flesta minns nog hur det gick för den sistnämnda artisten och låten Euphoria efter det.

2017 var det åter dags för Växjö att vara en av värdstäderna och precis som 2012 tävlade vinnarbidraget i Växjö. Det var Robin Bengtsson och låten I can't go on som sedan slutade femma i Eurovision Song Contest. I deltävlingen i Växjö tävlade också Jasmine Kara, Owe Thörnqvist och FO&O.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.