Annons
Kultur

Melodifestivalen kommer till Växjö

Växjö • Publicerad 20 september 2023
Melodifestivalen kommer till Växjö 2024.
Melodifestivalen kommer till Växjö 2024.Foto: Calle Rydqvist

I våras kunde Smålandsposten avslöja att Melodifestivalen ville komma till Växjö igen och att Växjö kommun och destinationsbolaget Växjö & Co arbetade för att det stora och populära evenemanget skulle komma till staden igen.

Nu är det klart att Melodifestivalen kommer till Växjö för femte gången då den tredje deltävlingen i februari 2024 arrangeras i Vida Arena i Växjö. Det blir den 17 februari.

Annons

– Vi ser verkligen fram emot att åter ge oss ut i landet för att bjuda på ny musik, liveupplevelser och sprakande artisteri. Det är alltid lika roligt att möta publiken på plats, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

Fakta

Städerna i Melodifestivalen 2024

Deltävling 1: Malmö Arena, Malmö (Lördag 3 februari 2024)

Deltävling 2: Scandinavium, Göteborg (Lördag 10 februari 2024)

Deltävling 3: Vida Arena, Växjö (Lördag 17 februari 2024)

Deltävling 4: Stiga Sports Arena, Eskilstuna (Lördag 24 februari 2024)

Deltävling 5: Löfbergs Arena, Karlstad (Lördag 2 mars 2024)

Final: Friends Arena, Solna (Lördag 9 mars 2024)

Det är Växjö & Co, vars syfte är marknadsföra Växjöregionen som destination för konferenser, kongresser och evenemang, som arbetat för att Melodifestivalen ska återvända till Växjö.

– Det känns superkul. Det här är ett evenemang som vi ständigt arbetar med att få hit och det sätter verkligen Växjö på kartan. Det är ett sätt för alla invånare i Växjö kommun med omnejd att ta del av ett stort evenemang och förstärker känslan att det händer saker i Växjö, säger Sara Almkvist, vd på Växjö & Co.

Hon berättar att Växjö skulle ha haft Melodifestivalen redan för något år sedan men på grund av pandemin blev det ändringar och Växjö fick vänta till 2024. Nu hoppas Sara Almkvist att nästa års Mellovinnare kommer från deltävlingen i Växjö, likt 2012 och 2017 då Loreen och Robin Bengtsson vann tävlingen efter att ha tävlat i Växjö.

– Det bådar gott att vi har haft vinnarna här de två senaste gångerna, säger Sara Almkvist.

Det blir ett nytt tävlingsupplägg till 2024 och istället för 28 bidrag kommer 30 låtar att framföras. Dessutom görs semifinalen om till en femte deltävling som förlängs och i förlängningen röstas ytterligare två finalister fram. I varje deltävling tävlar sex bidrag där två bidrag per program går direkt till finalen. De bidrag som slutar trea och fyra i sina deltävlingar går vidare till att göra upp om de två sista finalplatserna i förlängningen av deltävling fem.

Förra veckan stängde ansökan för att skicka in låtar och totalt skickades 2624 bidrag in. Nu ska en urvalsjury välja ut 15 bidrag och SVT de andra 15 bidragen. Vilka låtar och artister som ska vara med i nästa års Melodifestival presenteras senare i höst.

Växjö är en del av Melodifestivalens över 60 år långa historia och var den första staden att ha en deltävling då formatet gjordes om 2002 och den ”nya” Melodifestivalen med turné, fyra deltävlingar, en semifinal (dåvarande Vinnarnas val och senare Andra chansen) och final skapades. Sedan dess har Växjö haft ytterligare tre deltävlingar, 2005, 2012 och 2017.

Vinnaren av Melodifestivalen 2024 får representera Sverige när Eurovision Song Contest sänds från Malmö efter Loreens seger i år.

Artister som uppträtt i Mello i Växjö

2002: Mendez, Barbados, Brandsta City Släckers, Excellence, Tom Nordahl, Camilla Lindén, Zoë och Richard Sköld.

2005: Nanne Grönvall, Date, Mathias Holmgren, Anne-Lie Rydé, Caroline Wennergren, B-Boys International feat. Paul M, Rickard Engfors feat. Katarina Fallholm och Katrina & The Nameless.

2012: Loreen, Sean Banan, Afro-Dite, Dead by April, Marie Serneholt, The Moniker, Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern och Abalone Dots.

2017: Robin Bengtsson, FO&O, Owe Thörnqvist, Jasmine Kara, Krista Siegfrids, Anton Hagman och Bella & Filippa.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons