Annons
Kultur

Nils och Maria bjuder upp till allsång

Mello-stjärnor som Jacqline, Maria Sur och Robin Bengtsson kombinerat med unga lokala talanger. Så ser artistuppbådet ut inför sommarens Allsångskvällar i Linnéparken.
– Vi vill ha artister som går hem i alla åldrar, säger arrangörerna och allsångsledarna Nils Åkesson och Maria Wranå.
Växjö • Publicerad 19 juni 2024
I år gästas vi bland annat av Jacqline, Maria Sur, Robin Bengtsson och Patrik Isaksson. Artister som går hem i alla åldrar, menar Maria Wranå och Nils Åkesson.
I år gästas vi bland annat av Jacqline, Maria Sur, Robin Bengtsson och Patrik Isaksson. Artister som går hem i alla åldrar, menar Maria Wranå och Nils Åkesson.Foto: David Färdigh

En varm sommarkväll i Linnéparken med storpublik som trivs och sjunger tillsammans. Det är ett svårslaget koncept menar Nils och Maria som även i sommar äntrar scenen och håller i Allsången i Växjö. Totalt blir det tre allsångskvällar i Linnéparken med premiär måndagen den 8 juli.

– Då har vi Jacqline som huvudartist tillsammans med Mona G. Den 15 juli gästas vi sedan av Robin Bengtsson och på avslutningen den 22 juli välkomnar vi Maria Sur och Patrik Isaksson.

Annons

Mello-stjärnor verkar vara melodin i år?

– Ja, vi försöker alltid boka artister som går hem hos både yngre och äldre. Musik som förenar över generationsgränserna. Melodifestivalen är något som nästan alla kollar på.

Stjärnartisterna kombineras med unga, lokala talanger som får möjligheten att uppträda inför storpublik i Linnéparken.

– I år har vi till exempel skönsjungande Adam Blidstål och Eyla Max som går balettakademin i Göteborg men som också är en väldigt duktig sångerska.

Förutom egna låtar får gästartisterna välja att sjunga favoriter ur den breda allsångsrepertoaren.

– Ofta kommer önskemålen direkt men ibland behöver de lite hjälp på traven. Vi brukar tipsa dem om sånger som publiken kan och gärna sjunger med i.

Vilka är egna personliga allsångsfavoriter?

– Jag gillar Macken-låten med Roy och Roger, säger Nils.

– Två av mina favoriter är Snowstorms Sommarnatt och Gyllene Tiders Sommartider, säger Maria.

Allsång har med åren blivit en grundmurad del av den svenska folkliga kulturen, en aktivitet som förenar människor. För Nils och Maria handlar det framför allt om kombinationen musik, glädje och delaktighet.

Annons

– Alla kan vara med och sjunga. Det är gemenskap och härlig stämning.

Återstår en detalj, vad blir det för väder?

– Det är alltid den stora frågan. Många i vår publik är förutseende nog att ta med regnställ, men visst blir det mycket roligare om det är solsken och varmt. Vi kommer som vanligt följa väderprognoserna slaviskt och hoppas på fint högsommarväder.

DAVID FÄRDIGH

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons