Annons
Kultur

Nobelpristagare hyllades med tågkonsert

Nobelpristagaren och Växjösonen Pär Lagerkvists 132:a födelsedag gick i musikens tecken. Ett av de mer spektakulära inslagen i födelsedagsfirandet var musikkonsert på Krösatåget.
Växjö • Publicerad 24 maj 2023
I Nobelpristagaren Pär Lagerkvists spår. Tilman Fuchs och Frank Jonelid anländer här till Gemla station.
I Nobelpristagaren Pär Lagerkvists spår. Tilman Fuchs och Frank Jonelid anländer här till Gemla station.Foto: David Färdigh

Att det spelas livemusik på Krösatågen tillhör inte vanligheterna. En kort men bejublad konsert blev det dock nyligen när musikern Frank Jonelid spelade några av sina Pär Lagerkvist-tonsättningar på sträckan Växjö-Gemla. Bland annat framfördes ”Som ett blommande mandelträd”.

– Det är ju väldigt passande den tiden på året när mandelträden blommar. Åtminstone i de södra delarna, konstaterade Frank.

Annons

Målet för färden var Gemla hembygdsgård och konserten var en del av firandet av Pär Lagerkvists 132:a födelsedag.

– Vi försöker ha det som tradition att uppmärksamma födelsedagen varje år. På hembygdsgården blir det sedan mer musik och diktläsningar, berättade Tilman Fuchs, engagerad i Pär Lagerkvist-samfundet och Gemla hembygdsförening och som var ciceron på tågresan.

Författaren Pär Lagerkvist (1891-1974) växte upp i Gemla och Växjö. Med diktverk som ”Ångest” och ”Aftonland” samt romaner som ”Dvärgen” och ”Barabbas” skaffade han sig en stor läsarkrets såväl nationellt som internationellt och 1951 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. Pär Lagerkvists födelsedag den 23 maj är något som högtidlighålls av både Pär Lagerkvist-samfundet och Gemla hembygdsförening. Musikern Frank Jonelid har med sina tonsättningar av Lagerkvists diktverk ”Den lyckliges väg” och ”Aftonland” fått många att upptäcka eller återupptäcka författarskapet.

– Hans texter är helt fantastiska och fortfarande lika aktuella för vår tid, menar Frank som hittills tonsatt 172 av Lagerkvists dikter.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons